Політика
12 січня 2015
Путін ще не вирішив, чи поїде в Астану на зустріч "нормандської четвірки"
Тим часом, погіршується ситуація в зоні АТО
news-image

Участь Росії у зустрічі в "нормандському форматі" 15 січня в Астані буде залежати від результатів підготовчої роботи на експертному рівні, повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на газету "Ведомости".

"У разі якщо підготовка до зустрічі 15 січня вступить в прикладну стадію, ми зробимо відповідну заяву стосовно участі в ній президента Путіна; поки ж триває підготовча робота на експертному рівні, і наші подальші дії залежать від її результатів", - сказав Пєсков.

"Нормандський формат" переговорів передбачає участь представників Росії, України, Франції та Німеччини. Глав вказаних держав в ЗМІ називають "нормандською четвіркою" після відповідної зустрічі на святкуванні 70-ї річниці висадки союзників в Нормандії.

29 грудня президент Петро Порошенко заявив, що чергова зустріч у "нормандському форматі" щодо врегулювання ситуації на сході країни на вищому рівні пройде 15 січня в Астані. Разом з тим, відчутного прогресу в організації зустрічі так і не спостерігається.

Зокрема, в ЄС 9 січня заявили, що зустріч президентів в "нормандському форматі" поки не підтверджена. Раніше таку ж інформацію надали представники офіційного Берліна. Після телефонних переговорів глав МЗС чотирьох країн суттєвого прогресу не досягнуто, лише домовлено про зустріч в Берліні сьогодні, 12 січня.

Відзначимо, що в зоні бойових дій на сході України останній тижден спостерігається значне посилання обстрілів з боку бойовиків самопроголошених республік. Особливо погіршилась ситуація після вторгнення на територію України чергового російського гумконвою.

Одинадцятий за рахунком так званий “гуманітарний конвой”, який російська влада відправила на окуповані території Донецької та Луганської областей України, привіз НЕ продукти харчування, ліки і дитячі іграшки, а боєкомплекти для реактивних систем залпового вогню. Істинний вміст білих КамАЗів зняли на відео і опублікували в інтернеті самі російські терористи.

Подібна обстановка свідчить скоріше про небажання російської сторони проводити перемовини в Астані, адже вони грубо порушують Мінські домовленості.