Суспільство
6 травня 2017
Тест на знання правил дорожнього руху: зміни та нововведення
На сайті Головного сервісного центру МВС України справа є банер «Протестуй нові білети ПДР».
news-image

Головний сервісний центр МВС України представив тестову версію електронних білетів із правил дорожнього руху. Провідна ідея – доступність та відкритість. За словами розробників, їм вдалося усунути логічні помилки, що наштовхують на неправильну відповідь, та підготувати питання для кожної категорії.

Інформує «Є!», з посиланням на autotheme.info.

Що ж змінилося в білетах? Про це Експрес поговорив з Тарасом Гуком, експертом громадської організації “LEAD office”.

– Чим відрізняються ці тести від старих?

– Найбільшу увагу звернено на те, аби кожна категорія мала відповідні їй тести. Питання – логічні та зрозумілі. Наприклад, 90% людей хочуть отримати загальні права на категорію В. Раніше їм треба було вчити правила для перевезення небезпечних та спеціальних вантажів, але на практиці водіям цієї категорії таке не потрібно. Тому такі питання використовуватимуть лише коли йдеться про вищі категорії. Виходить, що для категорій С та D тести будуть важчими, ніж для А та В. Однак кожен може відкрито висловити свої ідеї та зауваження щодо тесту.

– Як саме це можна зробити?

– На сайті Головного сервісного центру МВС України справа є банер “Протестуй нові білети ПДР”. Після реєстрації надається можливість пройти декілька білетів на вибір у тестовому режимі. Після цього всі зауваження та побажання можна надіслати на
електронну адресу. До цього тести створювали закрито, але тепер кожен може долучитися до їх створення.

– А чи змінилась тематика питань?

– Максимально намагаються викоренити питання, що майже не спрямовані на практичні навички. До прикладу, питання про диких тварин чи осипання грунту. Вважається, що їх вигадали, аби максимально збити з пантелику людей, що складають тест. Також знято багато питань з безпеки здоров’я. Раніше це була третина всієї бази. До того ж намагаються усунути ті тести, де кілька відповідей можуть бути правильними.

– Чи допоможуть ці заходи зменшити корупцію при отриманні водійських посвідчень?

– Думаю, це могло б не лише зменшити корупційні ризики, а й поліпшити ситуацію на дорогах. Людина зможе побачити приблизні тести і зрозуміти, чи готова складати іспит. Якщо ні – повчити правила ще якийсь час. У багатьох автошколах переконують, що тести складено нелогічно і питання дуже важкі. Але коли тести будуть відкриті та логічні, це стимулюватиме здобувати знання, а не платити за них. Однак база має бути відкритою на 20 — 30 відсотків, аби лише перевірити свої знання. Але в жодному разі не повністю! Тоді майбутні водії просто завчатимуть правильні відповіді, а не правила дорожнього руху.

– Як зміниться проведення самих іспитів?

– Практичну частину планують записувати на відеореєстратори для підтвердження. А ще на відео будуть знімати складання теоретичних тестів. Адже зафіксовані випадки, коли видавали посвідчення ста водіям за день, а складали тести насправді лише троє.

Читайте також: У Житомирі «іменинниця» влаштувала ДТП та почала пити горілку перед поліцейськими (відео)