Світ
10 травня 2017
У Польщі хочуть знести всі пам'ятники УПА
Польські націоналісти створили суспільний комітет демонтажу бандерівських пам'ятників у Польщі.
news-image

Польські націоналісти створили суспільний комітет демонтажу бандерівських пам'ятників у Польщі. Мають намір знищити всі пам'ятники воїнам Української повстанської армії в Підкарпатському воєводстві.

Комітет створили активісти, причетні до нещодавнього демонтажу пам'ятника УПА у Грушовичах, пише «Є!» з посиланням на  espreso.tv.

"Наша головна мета – демонтувати з публічного простору на Підкарпатті всі нелегальні бандерівські увіковічення", - заявив Марек Кульпа, голова Комітету і лідер Руху націоналістів на Підкарпатті.

До комітету входить 17 людей. Організацію підтримують відомі українофоби регіону. Серед них – Станіслав Жолкевич з Перемишля; 95-річний капітан польського війська Костянтин Копф, який під час Другої світової воював проти Червоної армії, гітлерівців та УПА; голова Руху націоналістів Роберт Вінницький і посадовець Януш Слабіцький, який дозволив демонтаж пам'ятника у Грушовичах.

"Ми готуємось до чергових демонтажів. Думаю, що найближчим часом проведемо два таких знесення пам'ятників. Ми дбаємо про те, щоб все відбулося згідно з законом", - наголосив Кульпа.

26 квітня в Польщі представники націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА. Мотивували це тим, що він встановлений нелегально.

Демонтаж меморіалу спричинив хвилю обурення в Україні. Демонстративну ліквідацію українського монумента, здійснену руками польських праворадикалів, засудило МЗС України та Український інститут національної пам'яті. Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв розглянути інцидент і дати йому належну оцінку.

Події у Грушовичах стали вже 15-м актом наруги над українськими меморіалами на польській території з 2014 року. Аналітики неодноразово звертали увагу на те, що у "війні пам'ятників" між Польщею та Україною зацікавлена Росія.