Суспільство
13 травня 2017
Скандал у Чернігові: в обвалений гуртожиток хочуть заселити людей
З кожним днем тріщини збільшуються.
news-image

У Чернігові мешканці напівзруйнованого гуртожитку, який обвалився наприкінці минулого року, протестують проти ремонту, який їм пропонує місцева влада.

У порожній будівлі аварійного гуртожитку мешканці сваряться з посадовцями. Люди протестують проти ремонту, який їм нав'язують чиновники. Останні пропонують стягнути до купи потріскану будівлю.

Щоб прийняти навантаження від цих нерівномірних просадок, необхідно зробити поверхові сталеві пояси на кожному поверсі, які приймуть ці зусилля від нерівномірних деформацій земної поверхні, – запевняє представник ДП "Науково-дослідницького інституту будівельних конструкцій" Олександр Митрофанов.

Мешканці ж переконані, що це проблему не вирішить, адже з кожним днем тріщини збільшуються, а підлога та стелі продовжують прогинатися. Повернутись до гуртожитку люди готові лише, якщо жити там стане безпечно. Адже його мешканці й досі пам'ятають, коли взимку впала стіна, загинула молода жінка, а підлітка ледь встигли витягти з-під завалів.

Тим часом проектувальники запевняють, що їхній варіант реконструкції будівлі надійний. Більше того, вони несуть юридичну відповідальність за свої рішення. Та дві сотні мешканців не вірять, що будинок вистоїть, тому за своє право на безпечне житло боротимуться до кінця.

Нагадаємо, вдень 12 грудня 2016 року у Чернігові обвалився багатоповерховий гуртожиток, внаслідок чого загинула 26-річна жінка. Надзвичайники висунули версію, що трагедія сталась внаслідок вибуху. Однак місцеві мешканці спростовують такі твердження. Спершу повідомляли про 7 постраждалих. Ввечері з-під завалів витягнули 17-річного підлітка.