Суспільство
15 травня 2017
Порошенко про Януковича: Нехай пояснить, що означає запрошення російських військ на територію України. Нема за це прощення
Порошенко про справу Януковича: Має бути не просто політична оцінка, а юридичний висновок.
news-image

В Україні щодо екс-президента України Віктора Януковича має бути проведено прозорий судовий процес. Про це президент України Петро Порошенко заявив під час прес-конференції 14 травня, передає кореспондент видання «Є!».

Той факт, що днями суд почав розгляд справи проти Януковича за держзраду, – це перший прецедент в історії України за 25 років. І я вважаю, що це величезне досягнення Генпрокуратури. І це те, чого потребує суспільство. Водночас я впевнений, що ми повинні забезпечити абсолютно прозорий процес: суспільство має знати, захист повинен висувати свої аргументи. Але нехай пояснить світові й українському народу, що означає запрошення російських військ на незалежну суверенну територію України. Нема за це прощення, і це має бути не просто політична оцінка, а юридичний висновок, зроблений під керівництвом генпрокурора, – сказав Порошенко.

Янукович був обраний президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади та не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович залишив Україну, наразі із сім'єю проживає в Росії.