Суспільство
16 травня 2017
Восени в Україні з'явиться електронна база свідчень жертв Голодомору
Ресурс буде інтерактивним - кожна людина або сім'я будуть мати можливість створити власну сторінку або доповнити документами і матеріалами з сімейного архіву вже існуючу.
news-image

Вперше в Україні створюють електронну базу свідчень жертв Голодомору 1932-1933 років. Відповідний міжнародний проект "Голодомор 1932-1933 років: сімейні історії" презентували у Національному музеї історії України, передає «Є!» з посиланням на 112 телеканал.

"У ході реалізації проекту планується створити найбільшу в світі єдину Глобальну електронну базу свідчень жертв Голодомору, де буде дві основні рубрики: Голодомор-колекції від А до Я, де будуть розміщувати паспортизовні колекції окремих дослідників, краєзнавців, громадських активістів, наукових і освітніх установ, і Голодомор: сімейні історії, де будуть фото, аудіо, відео, документальні матеріали про історію окремих людей і цілих сімей", - йдеться в повідомленні.

Як розказала координатор проекту Ярослава Музиченко, сайт запрацює восени, до річниці Голодомору. Будь-хто зможе створити родинну сторінку зі спогадами про Голодомор у 1930-х роках. Для цього потрібно зайти на сайт і заповнити форму.

"На ресурсі буде форма для заповнення, а також віконечко для пошуку. Якщо людина захоче знайте інформацію за прізвищем, місцем розташуванням, містечком, то це буде доступно", – пояснила Музиченко.

Презентовану Єдину електронну базу започаткувала колекція історій, зібраних вчителькою математики з Луганщини Вірою Анусовою, яка почала записувати історії очевидців Голодомору 1932-1933 років з 1984 року. Вона говорити, що має близько 500 записаних історій, ще більше – не розшифрованих.

Зараз організатори радять усім, хто хоче приєднатися до проекту, готувати історії для публікації - їх краще записувати не на папері, а на диктофон, а потім розшифровувати, так спогади виглядатимуть більш справжніми.

Раніше парламент Португалії визнав Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидомукраїнського народу.

Нагадаємо, в Україні Голодомор 1932-1933 років вважають геноцидом українського народу, організованим керівництвом ВКП(б) і урядом СРСР в 1932-1933 роках шляхом створення штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української РСР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці.

Голодомор в Україні 1932-1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу такі країни: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща та Угорщина. Деякі держави засудили Голодомор як акт знищення людства в офіційних зверненнях. Це Андорра, Аргентина, Бразилія, Ватикан, Іспанія, Італія, Словаччина, США, Чехія, Чилі.

Читайте також:Гройсман просить Ізраїль визнати Голодомор геноцидом українського народу