Політика
13 січня 2015
Росія і бойовики наполягають, щоб Україна визнала статус самопроголошених республік
РФ також продовжує наполягати на конституційній реформі в Україні
news-image

У керівництві так званої "ЛНР" наполягають на визнанні Києвом політичних реалій, що склалися на Донбасі, як основну умови для обговорення можливого статусу регіону, заявив представник "ЛНР" на переговорах у Мінську Владислав Дейнего, коментуючи заяву президента Петра Порошенка про готовність надати Донбасу особливий економічний статус.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Перш ніж говорити про введення в Донбасі особливої економічної зони або будь-якого іншого особливого статусу, необхідно, щоб Київ визнав суб'єктність Донецька та Луганська і висловив готовність до діалогу з нами. Якщо Київ продовжить свою нинішню політику по відношенню до нас, то обговорювати який-небудь статус регіону не доводиться", – заявив він.

Питання визнання суб'єктності Донецька і Луганська - одне з основних на думку сепаратиста. Він допускає, що дане питання може бути розглянуто в ході чергового раунду мінських переговорів.

Схожу думку за результатами перговорів в Берліні між главами МЗС Ураїни, Німеччини, Франції та Росії висловив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

"Процес конституційної реформи (яку нібито має провести Україна - Ред.) повинен створити ту рамку, яка дозволить як би поставити в правильний контекст з виконання кожного пункту Мінських домовленостей, включаючи ... забезпечення особливого статусу Донецькій та Луганській проголошених народних республік", - цитує Лаврова "Интерфакс".

"Підкреслено, що цей політичний процес може бути успішним тільки за умови початку прямого діалогу, в даному випадку, між представниками українського уряду та представниками проголошених ДНР і ЛНР, і що вони повинні повноцінно відчувати себе залученими в цей політичний процес як рівноправних партнерів", - додав глава МЗС РФ.

Нагадаємо, що главам закордонних відомств в Берліні так і не вдалось домовитись про проведення зустрічі глав держав в Астані.