Україна
17 травня 2017
Сутичка в Дніпрі на 9 Травня: поліція повідомила попередні результати розслідування
До забезпечення публічної безпеки та порядку під час проведення заходів не було залучено жодного поліцейського.
news-image

Правоохоронці встановили 25 учасників сутичок, які сталися в Дніпрі 9 травня. Про це повідомляє прес-служба міністерства внутрішніх справ України з посиланням на голову Нацполіції Сергія Князєва.

Інформує «Є!», з посиланням на tyzhden.ua.

За його словами, комісією з проведення службового розслідування зібрані матеріали, які можуть свідчити про непрофесійність дій та наказів керівників вищої та середньої ланки поліції в Дніпропетровській області.

«Зокрема, при охороні громадського порядку під час масових заходів 9 травня у Дніпрі мали місце безпідставне застосування заходів поліцейського примусу, спеціальних засобів, використання шоломів без відповідного маркування замість спеціальних жетонів, самостійне використання масок, а також відсутність спеціальних жетонів на однострої», - йдеться у повідомленні.
«Очевидним є невизначеність особи, яка повинна була здійснювати керівництво нарядами та координацію їх дій. Це призвело до неузгодженості та некерованості дій деяких рядових поліцейських», – зазначив Князєв.

Він також повідомив, що до забезпечення публічної безпеки та порядку під час проведення заходів не було залучено жодного поліцейського, які пройшли навчання по курсу превентивної комунікації (так звані «антиконфліктні групи») та працівників патрульної поліції. Водночас працівники підрозділів особливого призначення повинні були залучатися лише у крайньому випадку, і лише у разі силового протистояння.

Згідно з повідомленням, зараз щодо дій поліцейських прокуратурою області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Оперативний супровід цього кримінального провадження здійснює Дніпровське управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Усі зібрані комісією матеріали терміново надсилаються до прокуратури.

«На сьогоднішній день звільнені з посад 2 керівника обласного рівня, 2 керівника поліції міста, відсторонено від виконання службових обов’язків 4 працівника полку поліції особливого призначення, у тому числі – їх командир. Матеріали стосовно 3-х працівників поліції відправлені до прокуратури для долучення до кримінального провадження», – розповів Князєв.

Наразі службове розслідування триває. Станом на 17 травня встановлено 25 осіб, які брали участь у сутичках та спровокували масову бійку. З них 14 особам оголошено підозру, 5 обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою, 8 особам заочно вручено повідомлення про підозру та оголошено у розшук. Крім того, ступінь вини ще 7 осіб встановлюється. 

Як повідомлялося, у Дніпрі 9 травня під час ходи до монументу Слави представників Соціалістичної партії та партії "Опозиційний блок" між ветеранами АТО і охороною та поліцією виникли сутички. Поліція застосувала кийки, постраждало декілька ветеранів АТО, одного з розбитою головою забрала швидка допомога. Як пояснили правоохоронці, конфлікт розпочався через те, що соціалісти йшли колоною з рожевими прапорами своєї партії. На прохання їх опустити не відреагували. Також кілька ветеранів АТО зупинили колону "Опозиційного блоку", що йшла також до монументу Слави із синіми кульками. Тут сутичка виникла між ветеранами АТО й чоловіками спортивної зовнішності. Загалом до відділень поліції було доставлено 15 осіб. Травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу та 6 поліцейських.

Читайте також: Асад скинув авіаційні вакуумні бомби на житлову зону міста
Читайте також: Смертельна бійка у нічному клубі Києва: з'явилося відео