Політика
18 травня 2017
Фондові біржі Америки обвалюються: інвестори прагнуть відставки Трампа
Наслідки скандалів, які продовжують стрясати адміністрацію Дональда Трампа, докотилися і до фондових ринків.
news-image

Обвал американських бірж через триваючі скандалів навколо Дональда Трампа викликав бурхливу реакцію серед аналітиків. Один з них, професор Уортонской бізнес-школи при Університеті Пенсільванії Джеремі Сігел, вважає, що, якщо президент Трамп подасть у відставку, індекс Dow Jones злетить на 1000 пунктів.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Наслідки скандалів, які продовжують стрясати адміністрацію Дональда Трампа, докотилися і до фондових ринків. Якщо курс долара страждає від цих скандалів вже не перший день, а ринок золота зазнав нашестя інвесторів, які прагнуть убезпечити свої активи, то фондовий ринок в останні дні не зазнавав великих потрясінь. Однак за підсумками вчорашніх торгів індекси Dow Jones і S & P 500 просіли на 1,8%, а NASDAQ - на 2,6%. Це падіння стало найбільшим з вересня минулого року. Бізнесмени з рейтингу 500 найбагатших людей світу за версією Bloomberg за вчорашній день втратили $ 35 млрд через падіння фондового ринку на тлі скандалу зі звільненням директора ФБР Джеймса Комі.

Аналітики пояснюють падіння ринків тим, що інвестори стали побоюватися впливу скандалів з Трампом на успішне продовження програми реформ, розпочатих ним і Республіканською партією. За даними американських ЗМІ, найбільше інвесторів хвилює доля податкової реформи, реформи щодо пом'якшення регулювання фінансового ринку і законопроекту щодо розвитку інфраструктури. Як заявив в інтерв'ю The Hill керуючий партнер інвесткомпанії Westwood Capital Деніел Альберт, «падіння ринків викликане переоцінкою ірраціональних оптимістичних очікувань». 

Однак відомий фінансовий експерт Джеремі Сігел з Уортонской бізнес-школи, який свого часу передбачив, що індекс Dow Jones здатний досягти позначки в 20 тис. Пунктів, в середу заявив, що інвестори можуть позитивно сприйняти догляд Дональда Трампа. У своєму інтерв'ю телеканалу CNBC Сігел зазначив, що біржове ралі, що почалося після перемоги пана Трампа на виборах, пояснюється економічною програмою Республіканської партії, яка підтримала Дональда Трампа в ході передвиборної кампанії після програшу всіх партійних кандидатів на праймеріз.

Крім того, експерт вважає, що головне слово в просуванні реформ залишається за республіканцями, які мають більшість у Конгресі. «Ключ знаходиться в руках Республіканської партії, і ця ситуація триватиме ще як мінімум два роки (до моменту нових довиборів в Конгресс.- ред.)», - зазначив Сігел. Виходячи з цього, експерт припустив, що відставку президента США інвестори можуть сприйняти сприятливо, визнавши це сигналом для успішного продовження економічних реформ. «Якщо завтра Дональд Трамп подасть у відставку, індекс Dow Jones може вирости на 1000 пунктів», - вважає він. За даними американських ЗМІ, чутки про імпічмент або відставку Дональда Трампа посилилися після повідомлень про те, що президент США звільнив директора ФБР Джеймса Комі нібито за відмову припинити розслідування стосовно радника Трампа Майкла Флінна, підозрюваного в надмірних контактах з представниками Росії.

«Зліт ринків свого часу був результатом дуже оптимістичних очікувань того, що може принести президентство Трампа з точки зору економічних перспектив і системи оподаткування. Все це живе при Трампа або помре при Трампа », - зазначив експерт.
Читайте також: В Україні вироблятимуть дизель стандарту Євро 5
Читайте також: Штаб Трампа мав 18 контактів з РФ та спілкувався з Медведчуком
Читайте також: В окупований Крим прибула делегація із США