Суспільство
21 травня 2017
Було б справедливо, щоб Януковича судив суд присяжних, – експерт
В Україні триває судовий процес над екс-президентом.
news-image

Спроба адвокатів Януковича добитися допиту підзахисного в режимі відео-конференції – лише затягування часу. Але такий «допит» може певним чином зіграти на користь президента-втікача, якщо він знову влаштує політичне шоу.

Таку думку сайту "24" виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" висловив Олександр Леонов, передає «Є!».

Загалом, Янукович нічого нового вже не скаже. Всі бачили, що він говорив під час суду над "екс-беркутовцями", коли фактично намагався всю провину покласти на них. Його відповіді зводилися до: "Не знаю, не бачив, не чув. Вони все самі", – говорить експерт.

Водночас, на думку Леонова, в справі проти Януковича, якого звинувачують у державній зраді, є серйозні докази. В першу чергу, документальне підтвердження – оригінал листа ООН – звернення Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну. І цей доказ, переконаний політолог, ніяк не можна обійти.

Є офіційний документ РФ, який був переданий в ООН. Якби це було неправдою, то заяву уповноваженого Росії Віталія Чуркіна, яку він зробив в 2014 році в ООН на підставі цього документу, повинно було б спростувати Міністерство закордонних справ РФ. А воно до сьогодні це не зробило, – зазначає експерт.

Олександр Леонов також вважає маніпуляцією спроби адвокатів Януковича змістити акценти, говорячи, що якщо Україна визнає цей документ чинним, то фактично визнає, що Януковича не позбавили повноважень президента. Але, підкреслює він, насправді цей документ був підписаний громадянином України, яким скористалася Росія. І Янукович про це знав. Навіть якщо у нього не було повноважень.

Але було б справедливо, якби Януковича судив суд присяжних. Це було б сильним сигналом для майбутнього України. Цей процес буде історичним, оскільки судять першу особу держави та ще й за статтею про державну зраду. А суд присяжних зняв би будь-яку заангажованість щодо самого процесу і вироку, – наголосив Леонов.