Суспільство
24 травня 2017
Ідеолога сепаратистської «ХНР» кинули за ґрати
Як повідомили у Харківській прокуратурі.
news-image

Київський райсуд Харкова визнав лідера руху "Юго-Восток" 69-річного Юрія Апухтіна винним в організації масових заворушень і засудив до 6 років позбавлення волі, передає «Є!».

Як повідомили у Харківській прокуратурі, в суді довели, що Юрій Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської облдержадміністрації. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення "Харківської народної республіки" та так званої "Конституції ХНР".

Про створення руху "Юго-Восток" оголосили на мітингу в Харкові 30 березня 2014 року. Координатор руху Юрій Апухтін заявив, що рух вимагатиме створення "південно-східної федеративної республіки" в складі України з розширеними повноваженнями та широкою автономією, а також надання державного статусу російській мові.

Також доведено, що Апухтін був одним із ініціаторів з проведення у Харкові "референдуму" з питань федералізації – створення так званої "Юго-Восточной автономии от Одессы до Харькова", який планувався у травні 2014 року, однак не відбувся.