Ділова репутація Ярославського не відповідає вимогам закону для покупки банку, - експерт
Експерт вважає, що до ділової репутації та фінансового стану Олександра Ярославського є безліч питань.
news-image

Є підстави вважати, що ділова репутація і фінансовий стан бізнесмена Олександра Ярославського не відповідають вимогам Закону України «Про банки і банківську діяльність» для подання ним заявки на придбання фінансової структури. Таку думку висловив експерт Микола Спиридонов, передає «Є!»

"До ділової репутації та фінансового стану Олександра Ярославського є безліч питань, зокрема щодо відповідності його ділової репутації для покупки фінансової структури. Наприклад, ЗМІ повідомляють про те, що Олександр Ярославський реконструював коштом держави стадіон "Металіст", потім продав його С. Курченку, заробивши на цьому $ 50 млн. Варто згадати скандал навколо рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ «Укртатнафта», компаніями афільованими з групою «Приват» Коломойського і DCH Ярославського.

Сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію у $ 144 млн, а також повернення втрачених акцій «Укртатнафти». Як запевняє сама компанія, їх грошима заволоділи шахрайським шляхом.

Як мінімум, ці факти вже не відповідають вимогам пункту 2 частини 8 статті 34, а також пункту 2 частини 10 статті 34 Закону України «Про банки і банківську діяльність» ", - повідомив Спиридонов.


Експерт зазначив, що кримінальні справи, пов'язані з експериментами над Харківським тракторним заводом - це вагомий негативний відбиток на репутації. Зокрема, на заводі була проведена підготовка до демонтажу для подальшого вивезення до Росії обладнання ливарних цехів. Вивезти завод не вдалося завдяки втручанню СБУ, оскільки це вже питання національної безпеки.

"Можна було б сказати, що винні у всьому попередні власники - структури російського мільярдера Дерипаски, але сталися ці події це вже після того, як Ярославський повернув собі ХТЗ", - говорить експерт.
"Міг бути одиничний випадок, який стосується ділової репутації, але все вищеперелічене говорить про те, що подібний спосіб ведення справ для Ярославського - це норма. При тому, що це далеко не повний перелік негативних епізодів і підстав, що викликають питання у відповідності ділової репутації Ярославського вимогам Закону України «Про банки і банківську діяльність» ", - каже Микола Спиридонов.

 

"ЗМІ неодноразово вказували на те, що немає ніякої ясності з мільярдними боргами, судами з банком ВТБ через те, що структури Ярославського не платили більше як рік відсотки по кредиту, банкрутством мережі «Караван» і «Лекс холдингом», банкрутство якого, цілком можливо, завершиться тим, що майно Ярославського пустять з молотка. НБУ навіть на підставі тільки пункту 2 частини 15 статті 34 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» може заборонити О. Ярославському брати участь в купівлі будь-якого фінансового активу, банку тощо. Сам собою напрошується висновок про невідповідність фінансового стану та майнового стану даного суб'єкта вимогам, встановленим Національним банком України ", - підсумував він.


Читайте також: Екс-заступник міністра Регіонбуду розповів, які зміни чекають будівельний ринок України з червня