Політика
15 січня 2015
Європаламент пропонує посилити санкції проти Росії
Однак не визнає "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями
news-image

Європарламент ув четвер розгляне резолюцію, де пропонується посилити санкції проти Російської Федерації, а також впровадити чітку систему індикаторів, за виконання яких буде можливе зняття існуючих санкцій.

Про це йдеться у проекті спільної резолюції Європарламенту від ключових фракцій, яка є в розпорядженні, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Європейську правду". Як правило, такі спільні проекти ухвалюються на засіданні ЄП без змін.

ЄС звинувачує Росію у "веденні неоголошеної гібридної війни проти України", а також "закликає Москву невідкладно зупинити ескалацію, в тому числі – припинити постачання в Україну зброї, найманців та військових".

Протистояти агресивній російській політиці ЄС і надалі планує за допомогою санкцій. Парламент планує закликати Раду ЄС продовжити існуючі санкціі на засіданні Ради в березні 2015 року.

На думку аналітиків "Європейської правди", з документу випливає, що, навіть за збереження нинішньої ситуації санкції мають бути посилені.

У разі ж нової агресії РФ проти України нові санкції мають "включати ядерний сектор, обмежити можливість російських суб’єктів (в тому числі компаній) проводити міжнародні фінансові транзакції (йдеться про так зване заморожування доступу до SWIFT)". ЄС "має бути готовим до підтримки країн-сусідів Росії (у випадку контрсанкцій)", йдеться в документі.

Європарламент "підкреслює необхідність встановити чіткий набір показників, виконання яких дозволить РФ запобігти посиленню санкцій, а також призведе до зняття існуючих". До переліку умов для зняття санкцій, на думку ЄС, має увійти безумовне виведення російських сил, а також підтримуваних Росією збройних груп з України; відновлення контролю України над всією територією, включаючи Крим; обмін усіма затриманими, включаючи Надію Савченко.

Голосування щодо документа очікується в четвер 15 січня. В середу надвечір у ЄП відбудуться дебати депутатів з цього питання. Зазначається, що подібні документи зазвичай приймають без змін.

На жаль, пропозиція європейських консерваторів та реформаторів про включення самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" до переліку терористичних організацій не увійшла до кінцевого проекту резолюції Європаламенту.