Суспільство
3 червня 2017
У 1,5 роки вже можна знати як дитина вчитиметься у школі
При повторному обстеженні у віці 8 років з'ясувалося, що ті діти, які при першому тестуванні показали слабкий самоконтроль, гірше вчилися і були більш розсіяними.
news-image

Розібратися в цьому допоможе найпростіший тест, який розробили вчені, грунтуючись на даних, отриманих в результаті багаторічного дослідження: воно почалося в 1985 році і триває досі.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Дослідники з Ворікського університету (Великобританія) з'ясували, щотестування 20-місячних дітей здатне передбачити їх майбутню академічну успішність, яка залежить від здатності до концентрації і самоконтролю. Вчені скористалися даними, зібраними в ході Баварського дослідження, що почалося в Німеччині в 1985 році і триває досі. Під час цього дослідження 558 дітей (серед яких були народжені в строк і недоношені немовлята) пройшли тест на самоконтроль у віці 20 місяців. Через 7 років дітей повторно обстежили психологи і педіатри з метою оцінити їхню здатність до концентрації уваги, а також перевірити успіхи в навчанні з різних предметів: математики, читання і правопису. Для цього дослідники скористалися стандартними тестами. Тест, який вчені запропонували дітям у віці 20 місяців, був дуже простий: дитині показували родзинку і накривали її непрозорим пластиковим стаканчиком.

 Після інструктажу, який повторювався тричі, малюка просили набратися терпіння і не їсти родзинки доти, поки він не отримає особливого дозволу (дозвіл давалося рівно через 60 секунд). Виявилося, зокрема, що діти, які народилися раніше терміну, проявляли більше нетерпіння і частіше брали ласощі, не дозволяючи це зробити експериментатору. При повторному обстеженні у віці 8 років з'ясувалося, що ті діти, які при першому тестуванні показали слабкий самоконтроль, гірше вчилися і були більш розсіяними. Результати дітей, що народилися раніше терміну, були тим гірші, чим раніше вони народилися. 

«Простий п'ятихвилинний тест з родзинками дозволяє прогнозувати здатність до концентрації уваги і успішного навчання дитини в майбутньому. Можливо, ці результати будуть сприяти створенню нових методів розвиваючої терапії для дітей, які народилися раніше терміну », - говорить один з авторів дослідження, професор відділення психології Ворікського університету і Ворікського медичної школи.
«Нові результати допомагають зрозуміти, чому недоношені діти в міру дорослішання продовжують відчувати проблеми, які заважають їм досягати поставлених цілей і успіху в цілому», - додає головний автор дослідження Джулія Джекель, доцент відділення дитячих і сімейних досліджень Тенессійського університету в Ноксвіллі (США).



Читайте також: Трансгендер з США вперше народить біологічну дитину
Читайте також: Вихідними у Києві відбудеться найбільший в Україні сімейний фестиваль «Всі разом – за сім’ю!»