Україна
4 червня 2017
Дитина може без перешкод купити заборонений в Україні алкоголь
Пляшка недорогого червоного напiвсолодкого вина коштує тут 51 гривню.
news-image

В iнтернетi купити будь-який алкогольний напiй може навiть дитина - нiхто й не поцiкавиться, скiльки рокiв покупцевi, інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

  Так, якщо в простiй крамницi совiсний i законослухняний продавець попросить у молодої людини паспорт, щоб переконатися, чи є їй вiсiмнадцять, то в онлайнових алкомаркетах усiм начхати на це. Вино, вiскi, горiлка, джин, абсент - лише один клiк мишкою, i будь-що iз запропонованого вже у вашому вiртуальному кошику. Ще кiлька хвилин на оформлення замовлення - i готово! Кур'єр уже запитує адресу, куди привезти пляшечку чогось мiцного.   Таких алкомаркетiв в iнтернетi повно. Не дивно, що вони мають популярнiсть - придбати спиртне можна, не встаючи з дивана.

Та й цiни тут, за моїми пiдрахунками, дещо нижчi, нiж у звичайних магазинах.  

Наприклад, пляшка недорогого червоного напiвсолодкого вина коштує тут 51 гривню. А в магазинi така сама - майже 60. Така ж ситуацiя i з цiнами на горiлку. В магазинi пляшку оковитої можна придбати в середньому за 88 гривень. А в iнтернет-магазинi - майже на десять гривень дешевше. Хоча, якщо врахувати плату за доставку, цiна вийде фактично однакова. Бо безплатна доставка тут тiльки в разi замовлення на 1000 гривень.  

Роблю замовлення. Я повнолiтня, отож законодавство не порушую. Але цiкаво, чи хтось запитає, скiльки менi рокiв?   Тож переходжу до роздiлу "Доставка/оплата". О, бачу застереження, що продаж спиртного неповнолiтнiм особам заборонений. Добре, це вже вселяє надiю.

  Вибираю спосiб оплати. Отож свою покупку можна оплатити готiвкою, безпосередньо в руки кур'єровi. Але тiльки в межах мiста. Плюс доведеться заплатити ще 40 гривень за доставку. Ще один спосiб - оплатити банкiвською карточкою й отримати замовлення на поштi. Оплата здiйснюється за тарифами пошти. А ще можна оплатити банкiвською карткою просто на сайтi та забрати товар самому.

  Оптимальний варiант для мене - оплатити карткою i отримати поштою. Вводжу свої данi. Через декiлька хвилин телефонують iз цього магазину. Повiдомляють, що товар у наявностi й можна зробити замовлення. Але про те, чи менi вже є вiсiмнадцять рокiв, нiхто не поцiкавився.   Логiчний ланцюжок простий: якщо онлайновий алкомаркет передає замовлення на пошту, то, очевидно, вiком людини пiд час отримання товару теж нiхто не цiкавиться. А може, менi шiстнадцять? I що тодi? Закон порушено. Хоча покарання за таке порушення чимале.  

"Законодавством України заборонено продавати алкогольнi напої неповнолiтнiм незалежно вiд способу органiзацiї продажу. В разi виникнення сумнiву щодо вiку покупця продаж алкогольних напоїв здiйснюється за умови пред'явлення документа, що засвiдчує його вiк. У разi iнтернет-замовлення покупця можуть попросити пiдтвердити повнолiття. Однак до вiдповiдальностi за продаж неповнолiтньому алкогольного напою притягуватимуть саме продавця. Навiть якщо покупець запевняв, що йому вже вiсiмнадцять рокiв", - каже Галина Перетятко, юрист, вiдповiдальний секретар Асоцiацiї українських правникiв.
"Продаж алкоголю неповнолiтнiй особi тягне за собою анулювання лiцензiї суб'єкта господарювання. До того ж суб'єкт господарювання повинен сплатити штраф у розмiрi 6800 гривень. А особу, яка безпосередньо здiйснила продаж, тобто продавця, притягують до адмiнiстративної вiдповiдальностi у формi штрафу. Розмiр штрафу становить вiд 30 до 100 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян. А це вiд 510 до 1700 гривень", - зазначає юрист Юрiй Мiнкiн.



Читайте також: На Рівненщині п'яні молодики побили учасника АТО, який зробив їм зауваження (відео)