Суспільство
7 червня 2017
Ціла низка російських мільярдерів припинила платити податки в Росії – Reuters
Третина найбагатших російських бізнесменів покинула Росію, щоб не платити там податки.
news-image

Після набуття чинності в Росії "закону про деофшоризацію" дві людини з першої сотні найбагатших бізнесменів за версією журналу Forbes припинили бути податковими резидентами РФ. Про це вони розповіли виданню Reuters, передає «Є!».

Згідно з ухваленим у 2014 році законом, власники офшорів повинні були розкрити свої активи російській владі і платити з них податки. Щоб припинити бути податковим резидентом Росії, достатньо перебувати на території РФ менше ніж 183 дні на рік.

Співвласник "Норильского никеля" Володимир Потанін, №8 у російському списку Forbes зі статком ,3 млрд, який залишився податковим резидентом Росії, розповів, що знає про кілька випадків, коли його колеги-бізнесмени покинули країну, щоб припинити бути податковими резидентами Росії. На думку мільярдера, бюджет від цього "щось утратив".

Видання зазначило, що немає офіційної статистики, скільки людей припинили бути податковими резидентами Росії з моменту ухвалення закону і даних про розмір активів підприємців, що виїхали. Проте наближений до Кремля екс-чиновник розповів, що, за його оцінками, приблизно третина з 500 найбагатших російських бізнесменів покинула країну з моменту ухвалення закону про деофшоризацію.

Reuters опитав російських великих бізнесменів, менеджерів та юристів, а також колишніх чиновників, і дійшов висновку, що в РФ існує цілий сегмент власників, які зберегли основні активи в Росії, але перебувають поза російською податковою системою.

Один із провідних російських бізнесменів на умовах анонімності заявив, що якби не було закону про контрольовані іноземні компанії, за яким російські платники податків повинні розкривати свої офшори, він продовжував би платити податки в Росії. Іще один співрозмовник розповів, що багато його друзів-бізнесменів очікують на погіршення ситуації.

Згідно із законом про контрольовані іноземні компанії 2014 року, всі російські платники податків зобов'язані звітувати про належні їм офшори, щоб ці активи могли обкладатися податками. Закон стосується бізнесменів, які понад 183 дні на рік проводять у Росії. До ухвалення закону російські підприємці не були зобов'язані звітувати про свої прибутки за кордоном.