Спорт
8 червня 2017
Манчестер Юнайтед став найдорожчим футбольним клубом
Манчестер Юнайтед очолив список найдорожчих футбольних клубів завдяки міжнародній популярності свого бренда, комерційній хватці менеджменту і, звичайно, фінансовій успішності англійської прем'єр-ліги.
news-image

Футбольний клуб "Манчестер Юнайтед" уперше за п'ять років визнаний найдорожчим клубом у світі, він обійшов за вартістю іспанський "Реал Мадрид".

Про це свідчить рейтинг Forbes, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Згідно з рейтингом, вартість британського клубу за рік виросла на 11% і на сьогодні становить 3,69 млрд доларів.

"Манчестер Юнайтед", зазначає Forbes, очолив список найдорожчих футбольних клубів завдяки міжнародній популярності свого бренда, комерційній хватці менеджменту і, звичайно, фінансовій успішності англійської прем'єр-ліги.

У сезоні 2015/16 дохід "Юнайтед" становив 765 млн доларів, що на 77 млн доларів більше, ніж у найближчих переслідувачів - "Реала" і "Барселони".

На другому місці в рейтингу розташувалася "Барселона", яка оцінюється в 3,66 млрд доларів.

Минулого року "Барса" підписала екіпірувальний контракт з Nike на щорічну суму не менше за 168 млн доларів з 2018 до 2023 рок, перекривши колишню рекордну угоду "Манчестер Юнайтед", який ще в 2014 році віддав право одягати футболістів клубу компанії Adidas за 111 млн доларів на рік.

"Реал", що до цього чотири роки поспіль посідав перше місце, тепер розташувався на третьому: його вартість, згідно з рейтингом, становить 3,58 млрд доларів.

До п'ятірки найдорожчих клубів також увійшли мюнхенська "Баварія"(2,71 млрд доларів) і "Манчестер Сіті"(2,08 доларів).

Англійські команди домінують в списку (8 з 20-ти, 6 - в топ-10) завдяки вражаючим телеугодам прем'єр-ліги.

Італію в рейтингу представляють 5 команд, Іспанію та Німеччина - по три, Францію - лише "Парі-Сен Жермен".

Важливим драйвером зростання в сезоні 2015/16 бли спонсорські угоди: так, "Барселона" заробила на рекламні контракти 233 млн доларів.

Крім того, величезні суми акумулює Ліга чемпіонів, і призові за участь в турнірі становлять вагому частину доходів найуспішніших команд.

Середню вартість команди з двадцадки найдорожчих в 2017 році Forbes оцінив в 1,48 млрд доларів, що на 3% більше торішньої цифри (в євро зростання ще помітніше - 7%).

Читайте також:Донецький «Шахтар» потрапив до 20 найсильніших клубів Європи