Світ
15 січня 2015
Влада Ізраїлю відмовила в зустрічі главі МЗС Швеції за визнання Палестини
Раніше офіційний Тель-Авів відізвав зі Швеції свого посла для консультацій
news-image

Міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом скасувала свій візит до Ізраїлю, оскільки офіційні особи країни відмовилися зустрітися з нею.

Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на "Європейську правду".

Як зазначається, Вальстрьом повинна була відвідати Ізраїль у цей четвер, щоб взяти участь у семінарі в пам'ять про шведа Рауля Валленберга в Тель-Авіві.

МЗС Швеції повідомило, що поїздка була скасована через насичений графік.

Однак, за даними видання, реальна причина полягає в тому, що ізраїльські офіційні особи відмовилися зустрітися з Вальстрьом, і міністру закордонних справ було б незручно відвідувати країну неофіційно.

Прес-секретар МЗС Ізраїлю Емануель Нахшон підтвердив, що Маргот Вальстрьом не змогла б зустрітися з міністром закордонних справ або прем'єр-міністром, якби вона відвідала Ізраїль.

"Міністр закордонних справ Швеції в разі її візиту не мала б жодних офіційних зустрічей в Ізраїлі, і це не питання політичної точки зору. Я думаю, що всі особи, які приймають рішення в Ізраїлі, згодні з тим, що Швеція зробила вкрай недружній крок", - сказав він.

За словами Нахшона, не секрет, що Ізраїль розглядає визнання Швецією Палестини як особливо недружній акт.

Раніше після визнання Швецією Палестинської держави ситуація дійшла до дипломатичного скандалу між країнами. Зокрема, Ізраїль відкликав зі Швеції свого посла для консультацій. У МЗС Ізраїлю не виключали погіршення дипломатичних відносин.

Визнання Палестини також підтримав ЄС. Європейська служба зовнішніх дій підготувала документ, який передбачає введення санкцій щодо Ізраїлю через дії, що перешкоджають створенню палестинської держави.