Суспільство
9 червня 2017
Супрун про голосування законопроектів щодо медреформи: Це війна двох систем – старої радянсько-середньовічної та нової європейської
Супрун: Мені дуже хочеться, щоб депутати почали відповідально і свідомо ставитися до ухвалення рішень.
news-image

Голосування за законопроекти медичної реформи у Верховній Раді – це війна двох систем. Старої радянсько-середньовічної та нової європейської. Таку думку висловила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, передає «Є!».

Сьогодні Верховна Рада дуже важко ухвалила в першому читанні законопроект №6327, який запроваджує нову систему охорони здоров'я. Разом із цим депутати відхилили законопроект №6329, який має запустити нову модель фінансування. Без цього законопроекту ніяких змін не буде – бо не буде ніяких коштів. Це війна двох систем – старої радянсько-середньовічної та нової європейської. "Сили зла" хочуть не лише заблокувати старт медреформи. Вони хочуть забрати в українців надію на те, що зміни можливі, – заявила Супрун.

Вона переконана, що ухвалений законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" – великий удар проти тих, хто роками контролював медицину в Україні.

Як результат – провал голосування за другий законопроект і шалений опір змінам. Це показує, що ми на правильному шляху. Змінити систему непросто. Це буде довгий процес, – наголосила в.о. міністра охорони здоров'я.

Вона зазначила, що автори законопроекту, який так і не було ухвалено, запропонували розподіляти кошти, що виділяють на медицину, за єдиними правилами, а депутати хочуть залишити всі кошти під управлінням "корупційної вертикалі медичних чиновників".

Бо в нас же "безоплатна медична допомога"! Може, ви бачите цю безоплатну допомогу? Я бачу, на яких автомобілях по всій країні їздять медичні чиновники з зарплатою в 6000 гривень, – додала Супрун.

Вона заявила, що її команда ніколи не погодиться залишити хабарі в лікарнях, тому що "так реформи не робляться".

Сьогодні свою відповідь на спроби гальмування реформи має дати українське суспільство. Мені дуже хочеться, щоб депутати нарешті почали відповідально та свідомо ставитися до ухвалення рішень. Щоб замість популістського "ви вбиваєте людей" або персональних нападів на мене чи команду лунали конкретні зауваження та пропозиції... Ми будемо перевносити законопроект зі змінами до Бюджетного кодексу та вимагаємо ухвалити їх до кінця цієї сесії, щоб реформа розпочалася, як цього вимагав президент Петро Порошенко на Національній раді реформ і кожного дня вимагають українці, – резюмувала в.о. міністра охорони здоров'я.

Сьогодні Рада ухвалила законопроект №6327 про державні фінансові гарантії у медицині за основу. Ним пропонують увести поняття "державного гарантованого пакету" – певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, затвердженим Кабміном щорічно.

Законопроект №6329 про фінансування первинної медичної допомоги на основі капітаційної ставки парламент відхилив.