Київ
9 червня 2017
У Софії Київській показують одну з найцікавіших колекцій стародруків
У Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» представили книги однієї з найцікавіших колекцій стародруків, яка є в Україні на сьогодні.
news-image

Експозиція «Митрополит і книга» представлена рукописними документами XVIII століття, повідомляє «Є!» з посиланням на Главком.

У Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» представили книги однієї з найцікавіших колекцій стародруків, яка є в Україні на сьогодні, – зібрання одного із найвизначніших церковних діячів незалежної України, вченого, богослова, проповідника, громадського діяча та Героя України Митрополита Володимира (Сабодана).

Тут відкрилася виставка «Митрополит і книга», яка працюватиме до 26 червня, повідомляє сторінка заповідника у Фейсбуці.

Експозиція «Митрополит і книга» представлена рукописними документами XVIII століття, рукописною книгою XIX століття, київськими та львівськими стародруками XVI –початку XIX століть.

Найдавнішим і особливо цінним експонатом є Pantheologiae 1585 р. авторства ченця-домініканця Raynerio з італійської Пізи. Також на виставці можна познайомитися з відомою Тріоддю пісною (1621 р.), подарованою московським царем Михайлом Романовим Київському Пустинно-Миколаївському монастиреві у 20–30 рр. XVII сторіччя.

На відкритті відбулась презентація каталогу «Колекція Митрополита Володимира (Сабодана): рукописи, стародруки і рідкісні видання». Автор – львівський книгознавець Станіслав Волощенко. Каталог збірки Митрополита Володимира видається вперше. У виданні вміщено науково-бібліографічні описи 129 рукописів, стародрукованих і рідкісних видань XVІ–ХХ ст., доповнені ілюстративним матеріалом.

Серед тридцяти рідкісних видань (1831–1914 рр.)переважно книги богослужбового характеру: Біблія, Євангелії, Псалтирі, Часослови, Служебник, MissaleRomanum та ін. Представлено фундаментальне видання ActaSanctorum, яка друкувалася у Парижі, Римі та Брюсселі у 1845–1940 рр., цікавим також є прижиттєве видання поезій Віктора Гюго (1802–1885) LesFeuilles 1835 р.

Колекція митрополита Володимира – це безцінне зібрання, науковий опис якого дає змогу скласти повну історичну мапу українського книговидання.

Читайте також:Київ ініціює створення нового театру «Київ Модерн-балет» – Ганна Старостенко