Події
13 червня 2017
У Запоріжжі до реанімації з діагнозом ботулізм потрапили 5 осіб
Медики звернулися до мешканців міста з проханням утриматися від вживання влітку в'яленої риби.
news-image

За добу в Запоріжжі троє людей захворіли на ботулізм, після вживання в'яленої риби кустарного виробництва. За останні кілька днів з діагнозом "ботулізм" в реанімацію місцевої інфекційної лікарні потрапили 5 запорожців, пише «Є!» з посиланням на Інтерфакс Україна.

Як розповіла головний інфекціоніст Запорізької області, заступник головного лікаря Запорізької обласної інфекційної лікарні Ірина Іванова, "з трьох мешканок Запоріжжя віком - 53, 40 і 30 років, госпіталізованих за останню добу після вживання в'яленої риби з діагнозом ботулізм, двоє знаходяться на штучній вентиляції легенів, третя має порушення ковтального рефлексу і порушення мови".

"Вони розповідають, що їх хтось пригощав рибою кустарного виробництва. На сьогоднішній день у нас в області захворіло 10 осіб на ботулізм, з початку року, в основному, у весняні місяці. І буквально останні кілька днів - п'ятеро людей потрапили в реанімацію" - зазначила І. Іванова.

Медики Запорізької обласної інфекційної лікарні відзначили, що у всіх запорожців, які захворіли на ботулізм, є шанси одужати, хоча ботулізм протікає важко і може завершитися "летальним результатом".

Крім того, інфекціоністи відзначають, що найбільш небезпечна в'ялена риба кустарного виробництва, яка на даний момент знаходиться в продажу як на стихійних ринках, так і в магазинах Запоріжжя.

Запорізькі медики звернулися до земляків з проханням утриматися від вживання влітку в'яленої риби.

"Хотілося б, щоб запорожці не вживали цю рибу, і особливо, не давали її дітям. Якщо ж уникнути отруєння не вдалося, перші симптоми: сухість у роті, слабкість, запаморочення. Швидко розвиваються очні симптоми, двоїння предметів, "мошки" перед очима . Порушення ковтання, коли важко ковтати і рідку, і тверду їжу, першіння, також з'являється гугнявість голосу. В таких випадках потрібно негайно викликати швидку допомогу, і до приїзду лікаря починати промивати шлунок, промивати його до чистої води, також прийняти сорбенти", сказала І .Іванова.

За даними медиків, останні 2 летальних випадки, серед запорожців, які захворіли на ботулізм, відбулися в 2015 році, "коли постраждалі пізно звернулися за допомогою в лікарню".

Читайте також:В Україні зафіксовано ще одну смерть від ботулізму