Купуючи квартиру за Києвом, потрібно бути готовим до 90% ризику, - президент Ліги експертів України
Покупка квартири в передмісті несе дуже високі ризики для приватного інвестора.
news-image

Київська область - лідер за кількістю недобудов, тому покупка квартири в передмісті столиці тягне дуже високі ризики для приватного інвестора. Про це в інтерв'ю виданню Вести розповіла президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська, передає «Є!»

«Для приватних інвесторів тут 90% ризику як мінімум. Що робити потенційним покупцям? Звертатися до юристів. Не вестися на низькі ціни, якісь "заманушки", розстрочку. Проблема саме в тому, що люди ведуться на ці низькі ціни», - заявила експерт.

Світлана Бовсуновська підкреслила, що в передмісті значно більше заморожених об'єктів.

«Ситуації бувають такі, що будинки побудовані, але все зупинено і все скасовано, навіть декларації про введення в експлуатацію, подаються судові позови, відбуваються арешти. А люди вже інвестували на 100% будівництво будинку і не можуть заселитися. Каналізації не підключають, газ, інші інженерні комунікації », - розповіла президент Ліги експертів України.

Вона пояснила, що все це тому, що «декларувалося одне, а за фактом будувалося інше».

«Порушувалися пожежні, природоохоронні, санітарні, будівельні норми в надії на те, що керівництво включить корупційну складову - і вони за все заплатять. А коли це все заважає комфортному життю місцевих жителів і вони починають боротися, внаслідок активної позиції громадськості все зупиняється. Таке в Ірпені, Бучі, Коцюбинському, Чайці, всюди », - підкреслила експерт.

За словами Світлани Бовсуновської, за «привабливою пропозицією» майже завжди щось ховається.

«А як буде забудовник покриватиме свої огріхи? Тільки ціною. Ось він і приваблює. Таких об'єктів маса. Це пов'язано з тим, що недбайливі забудовники набудували того, що неможливо ввести в експлуатацію. Це просто стихійне лихо - неконтрольована забудова передмістя, багатоповерхівки в селах. Це соціальний вибух, соціальний конфлікт, який виник з вини забудовників, виконавчої влади в особі департаментів ДАБІ, місцевої влади, яка звелася з цим корупційним будівельним бізнесом і отримує хабарі за незаконне виділення земельних ділянок, за дозволи, за кришування таких будівництв на своїй території», - резюмувала президент Ліги експертів України.

Вона нагадала, що об'єкти заморожені, тому що будівництва зупинені зверху.

«Тому що виявлені порушення норм. Згідно із законом в Київській області всі будівництва задекларовані. У 90% декларацій занижені категорії складності будівництва - і департамент просто це все поскасовував», - пояснила Світлана Бовсуновська.
Читайте також: «До кінця року в Дарницькому районі відкриється ще один дитсадок на понад 200 місць» - Віталій Кличко