Україна
13 червня 2017
Зарплата лікарів залежатиме від кількості пацієнтів
Лікар отримуватиме кошти, коли людина прийде і сама обере собі лікаря, не зважаючи на місце проживання.
news-image

Про інновації в медицині, які наберуть чинності після 1 січня, в ефірі 24 каналу розповів заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Першою вступить в реформу первинна медична допомога: сімейний лікар, дільничий терапевт та дитячий педіатр. Ці три сфери почнуть отримувати фінансування за принципом "платити за кожну людину". Тобто лікар отримуватиме кошти, коли людина прийде і сама обере собі лікаря, не зважаючи на місце проживання.

Тобто ми очікуємо, що почнеться конкуренція за пацієнта. І оплата за цього пацієнта також стимулюватиме лікаря працювати краще. Це європейська практика, коли у кожного є лікар, якому він може довіряти. Вона буде оплачуватися в повному обсязі державою, – розповів він.

Дохід кожного лікаря чи закладу залежатиме від кількості пацієнтів, які обиратимуть собі місце та людину лікування.

Держава покриває послуги цього спектру, але буде залежати обсяг цього покриття від виду послуг: первинна, екстрена та паліативна. Вони покриваються на 100%. В гарантованому пакеті є всі види медичної допомоги, одна для різних видів – різне покриття.

Але ця реформа діятимете інакше в плані місто – село. Бо в селі громада обиратиме лікаря, який і буде там працювати. Конкуренції тут як такої не буде, але якщо тебе обрали, то гарантовано громада лікуватиметься саме в цього лікаря, – додав Ковтонюк.
Читайте також: Медична реформа в Україні. За що доведеться платити пацієнтам
Читайте також: На Житомирщині жінка народила доньку в таксі дорогою до лікарні (відео)