Події
14 червня 2017
У Запоріжжі через спалах ботулізму спецкомісія перевіряє магазини та вуличних торговців (відео)
Лікарі вкотре наголошують - не варто їсти їжу, яка може бути причиною ботулізму. Насамперед, це в'ялена риба.
news-image

У Запоріжжі через почастішання захворювань на ботулізм була створена спеціальна комісія, яка проводить перевірку товарів в магазинах і на вулицях міста. Про це повідомляє місцевий кореспондент "112 Україна", пише «Є!».

"Одну хвору відпустили з реанімації і відправили на доліковування додому в Дніпрорудне. Рідні хворих шукали рятівну сироватку самостійно, тому що в українських лікарнях цього препарату немає вже два роки. Зараз торгова палатка, в якій четверо з шести хворих придбали рибу закрита, товар вилучено", - йдеться в повідомленні.

Ситуацію із захворюванням в регіоні кореспонденту прокоментувала головний позаштатний лікар-інфекціоніст Запорізької ОДА Ірина Іванова.

"Зараз ми б'ємо на сполох. Так, у нас проблеми з сироватками. У нас проблеми з тим, що не треба їсти їжу, яка може бути причиною ботулізму. Насамперед, це в'ялена риба. Продукти харчування, в яких міститься бутулотоксин і за смаком, і по запаху, і за кольором не відрізняється від нормальних продуктів, тому виявити його не можна. Вегетативна форма в результаті свого проростання виділяє цей токсин, який за своєю дією значно сильніше, ніж отрута кобри", - повідомила лікар.

Раніше повідомлялося, що в Запорізькій обл. п'ятеро осіб, які захворіли на ботулізм, знаходяться в реанімації.