Суспільство
16 січня 2015
Опитування: майже 70% росіян впевнені, що живуть у розвиненій, багатій і вільній країні
Більшість росіян упевнені, що РФ у світі поважають і бояться, свідчать дані доповіді
news-image

Кількість жителів Росії  які впевнені, що вони живуть у розвиненій, багатій і вільній країні, за три роки зросла в середньому на 20% і складає близько 70% Про це свідчать дані доповіді Фонду "Громадська думка" (ФГД) "Росія в новій реальності: образ країни і репутація влади ", повідомляє Є l Єдність.інфо із посиланням на ТАСС.

За даними соціологів, 69% росіян вважають, що живуть у розвиненій, передовий країні, тоді як у березні 2012 року число згодних з цією думкою становило 43%. Нерозвиненою і відсталою Росію назвали 23% опитаних, у 2012 році так відповіли майже в два рази більше .

Багатою країною Росію вважають 66% респондентів (51% в 2012 році). Частка громадян, що живуть, на їх думку, в бідній країні, зменшилася з 39% у 2012 році до 27%

Якщо три роки тому лише 54% учасників опитування змогли назвати Росію вільною країною, то зараз так вважають 73 відсотки. Невільною Росія здається 18 відсоткам (проти 34 відсотків у 2012 році).

Дані доповіді свідчать, що переважна більшість росіян вважають, що Росію в світі поважають і бояться.

За даними соціологів, 68% росіян впевнені, що РФ у світі поважають. З ними не згодні 21% респондентів. Ще більше опитаних впевнені, що Росію в світі бояться: так вважають 86% Негативно на це питання відповіли лише 8% громадян.

Крім того, згідно з опитуванням, близько половини росіян вважають ставлення до РФ у світі поганим, причому ще рік тому так думала тільки третина населення. Якщо в лютому 2014 34% респондентів заявляли, що до Росії в світі ставляться погано, а 50%, навпаки, говорили, що добре, то зараз дані діаметрально змінилися. Так, поганим ставлення до Росії за кордоном назвали 48%, хорошим - лише 36%

При цьому рік тому лише 11% респондентів вважали, що ставлення до Росії в світі погіршується, зараз частка думаючих так виросла в три рази.

Серед головних причин погіршення ставлення до РФ респонденти називали "ситуацію в Україні" (8%), "введення санкцій" (6%), "незалежну зовнішню політику РФ" (5%), "приєднання Криму" (4%).

Ті, хто вважає, що ставлення до нашої країни поліпшується, бачать причини, головним чином, в "заслузі Володимира Путіна" (6%), "правильної зовнішній політиці" (3%), "зміцненні військової потужності" (2%).

За даними соціологів, за останній рік різко зросла кількість громадян, упевнених, що до Росії у світі ставляться необ'єктивно. Якщо в лютому 2014 об'єктивним ставлення до РФ називали 42%, а необ'єктивним - 35% опитаних, то зараз 53% вважають ставлення до РФ необ'єктивним. Лише 28% вважають, що в інших країнах до Росії ставляться об'єктивно.