Світ
16 січня 2015
Роскомнадзор офіційно порекомендував ЗМІ не публікувати релігійні карикатури
Відомство раніше вже застосовував санкції до ЗМІ, які публікували карикатури на релігійну тематику
news-image

В російському Роскомнадзорі офіційно опублікували звернення до ЗМІ, де рекомендували не публікувати релігійні карикатури, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на сайт відомства.

"Публікації в російських ЗМІ карикатур подібного змісту вступають у протиріччя з етичними та морально-етичними нормами, виробленими за століття спільного проживання на одній території представників різних народів та релігійних конфесій", - йдеться в повідомленні.

В Роскомнадзорі нагадали, що в 2006 році російськими органами прокуратури та нагляду в сфері ЗМІ було вжито заходів щодо недопущення розповсюдження в Російській Федерації карикатур, опублікованих раніше в данській газеті Jyllands-Posten. У 2008 році, в тому числі за публікацію карикатури на пророка Мухаммеда було винесено офіційне письмове попередження редакції журналу "Newsweek (Ньюсвік)" (Москва).У відомстві застерігають, що поширення в ЗМІ карикатур на релігійну тематику може бути розцінено Роскомнадзором образливим або принижуючим гідність представників релігійних конфесій та об'єднань, кваліфіковано як розпалювання національної та релігійної ворожнечі, що є прямим порушенням законів "Про засоби масової інформації" та "Про протидію екстремістської діяльності".

"У зв'язку з вищевикладеним Роскомнадзор, висловлюючи безумовну солідарність з противниками будь-яких проявів екстремізму і тероризму, просить ЗМІ Російської Федерації утриматися від публікації карикатур, які можуть бути розцінені як порушення норм російського законодавства", - резюмують у відомстві.

Нагадаємо, що раніше управління Роскомнадзора Камчатки розіслало в місцеві ЗМІ лист, в якому попередило про неприпустимість "розміщення будь-яких карикатур на релігійних діячів".