Суспільство
15 червня 2017
День батька в Україні: історія та особливості свята
У третю неділю червня у всьому світі відзначається День батька.
news-image

Свято має дуже зворушливу історію. Вперше його проведення запропонувала американка Сонора Смарт Додд в 1909 році, а пройшов він через рік в 1910. Сонора під час церковної служби в День матері усвідомила, що після смерті мами, її і ще п’ятьох дітей виховував батько Вільям Джексон Смарт, пише «Є!» з посиланням на Всвіті.

В той день дочка зрозуміла, як багато він для неї робив, відмовляючи собі багато в чому, щоб більше дати дітям. Він залишився в її очах усю свою хоробрість, неегоїстичний і люблячою людиною. І вона захотіла вшанує пам’ять свого батька.

Сонора звернулася до місцевої влади з пропозицією заснувати нове свято, її підтримали і збиралися влаштувати святкування 5 червня – в день народження Вільяма Смарта, але часу на їх підготовку не вистачило, і свято було перенесено на 19 червня. Незабаром свято стало популярним і в інших містах штату.

А через 56 років тодішній президент США Ліндон Джонсон зробив свято загальнонаціональним. Пізніше й інші країни, в яких декларується повага до сімейних цінностей приєдналися до святкування Дня батька.

Варто відзначити, що багато країн встановили для вшанування батьків свої національні дні: німці відзначають День батьків в день Вознесіння Господнього, австралійці – в першу неділю вересня, італійці, іспанці і португальці – 19 березня. В Україні День батька відзначають у третю неділю вересня, в цьому році святкування приходить 17-го числа. Деякі європейці в цьому місяці вже привітали своїх батьків – у Литві це зробили в першу неділю червня, в Бельгії – в другу. А наші польські сусіди зроблять це 23 червня.

Святкування Дня батька – це вираження любові і подяки, про який діти часто забувають або ж святкують лише день матері. Квіти дня батька – це троянди. Червоні приносять і дарують живим батькам, а білі – якщо батька вже немає в живих. І звичайно, святкування дня батька супроводжується подарунками, сімейними урочистостями і спілкуванням.

В Україні свято ще не затверджений на офіційному рівні, тому є розбіжності в даті проведення. Ще в 2006 громадські працівники почали збирати підписи для звернення до президента Віктора Ющенка з пропозицією встановити День батька офіційним святом. Проект Закону був готовий в 2008 і був запропонований президенту, але був відкладений через фінансові проблеми в країні.

Через п’ять років вже уряд Азарова запропонував втікача президенту Віктору Януковичу проект указу про “День батька” з офіційною датою в третю неділю вересня. На жаль, указ так і не був підписаний і тільки після Революції Переваги гуманітарний відділ Адміністрації Президента проаналізував проект і дав йому позитивну оцінку. З тих пір українські громадські працівники відзначають День батька в Україні в третю неділю вересня. Таким чином українським татам пощастило вдвічі – їх можна вітати двічі на рік. А найкращі вітання з Днем батька Politeka вже зібрала для вас.