Світ
15 червня 2017
Віртуальний пляж зробив лікування зубів менш болісним
Команда вчених з кількох британських університетів перевірила, чи може віртуальна реальність полегшити візит до стоматолога. Виявилось, що так.
news-image

Наука активно досліджує те, як віртуальна реальність (VR) може допомогти в медицині. Навіть в такій нещадній, як стоматологія. Вчені з Плімутського, Ексетерського і Бірмінгемського університетів провела декілька досліджень, щоб перевірити, як робити ці процедури менш болючими, повідомляє «Є!» з посиланням на Платформа.

У першому експерименті брали участь 85 студентів: 51 дівчина і 34 юнаки середнім віком у 22 роки. Спершу дослідники провели стандартний тест з крижаною водою: респондентів просили утримувати руку в посудині з холодною водою і витягати її тільки тоді, коли біль стане нестерпним. Студентів розділили на три групи: першій не показували взагалі нічого, друга могла керувати власною віртуальною прогулянкою по пляжу за допомогою контролера, треті учасники просто дивились VR-відео затишного узбережжя.

Студенти оцінювали власний біль за опитувальником Макгілла. Крім того, їх попросили оцінити рівень болю і інтенсивність спогадів через деякий час після цього. Виявилось, що за всіма показниками група, яка не робила нічого, почувалась найгірше: біль значно перевищував рівень у студентів, яким показували VR-ролики. При цьому можливість контролювати віртуальну прогулянку стала найефективнішим методом забути про неприємне.

У другому експерименті брали участь 70 пацієнтів клініки Грейт-Торрінгтоні. Їх також розділили на три групи. Першій з них під час стоматологічних процедур не показували нічого, друга прогулювалася по віртуальному місту, а третя – по пляжу. Показники рівня болю, стресу і спогадів про неприємне у перших двох груп відрізнялися незначно, а от у «пляжників» все було істотно краще.

Тепер дослідники планують розширити сферу застосування своїх розробок і провести схожі експерименти з пацієнтами в інших галузях.

Читайте також:Робот Софія розповіла про те, в яких стосунках можуть бути люди та роботи (відео)