Україна
15 червня 2017
ЄБРР очікує відновлення кредитування бізнесу в Україні у найближчі два роки
Малі та середні підприємства у даний час не мають змоги залучати кредитні кошти через кризу, яка була в економіці.
news-image

Європейський банк реконструкції та розвитку планує більше кредитувати українські банки для того, щоб вони надавали позики малому та середньому бізнесу, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це заявив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж під час конференції дослідницької компанії Atlantic Council «Українська економіка: ризики та перспективи».

За його словами, малі та середні підприємства у даний час не мають змоги залучати кредитні кошти через кризу, яка була в економіці.

Завдання, яке бачить для себе ЄБРР в Україні, полягає у тому, щоб підтримати наповнення «кровоносної системи економіки» — банків.

У свою чергу, член Ради НБУ Тимофій Милованов зазначив, що проблема відсутності кредитування малого та середнього бізнесу не в браку ліквідності (тобто кошти у банків є), а у відсутності довіри. Фінустанови просто не впевнені, що зможуть повернути позики. Олена Білан, старша економістка Dragon Capital проілюструвала це історією про один банк, що спеціалізується на позиках для МСБ: цей банк не кредитує бізнес на суму понад 20 тис. грн, бо це «замала сума, щоб підкупити суддю» (не віддавати кредити позичальники часто домагаються в українських судах).