Політика
16 червня 2017
Екс-беркутівці, замішані у справі Майдану, вже мають російське громадянство, - Горбатюк
Стосовно колишнього командира полку київського «Беркуту» Сергія Кусюка є ціла низка кримінальних проваджень.
news-image

Генеральна прокуратура вимагає затримати і екстрадувати в Україну колишнього начальника київського "Беркуту" Сергія Кусюка, який засвітився 12 червня під час антикорупційних мітингів у Москві у формі російського "ОМОНу".

Про це повідомив начальник департаменту спец розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

За його словами, стосовно колишнього командира полку київського "Беркуту" Сергія Кусюка є ціла низка кримінальних проваджень – йому повідомлено про підозру у семи кримінальних провадженнях.

Горбатюк зазначив, що перший епізод щодо Кусюка стосується ще 2010-го року – це застосування беркутівцями насильства під час так званої виставки "Волинська різня" у Києві.

Також це події 25 листопада, 30 листопада (побиття студентів 30 листопада 2013-го під час Євромайдану, – ред.). Це події з організації побиття і затримання автомайданівців і відповідно події 18-20 лютого, – уточнив Сергій Горбатюк в ефірі одного з українських телеканалів.

В ГПУ зазначають, що за цими підозрами Кусюк оголошений у розшук і до Російської Федерації скеровано клопотання про його затримання та екстрадицію.

"Що стосується інших беркутівців, то нам вже надійшли дані, що більшість з них, якщо брати події 20 лютого, отримали російське громадянство і нам відмовили у видачі. А щодо Кусюка досі не відповіли, чи має він російське громадянство, якщо ні – то чому вони відмовляються видавати", – пояснив Сергій Горбатюк.

Він припустив, якщо зафільмована участь і робота в правоохоронних органах Росії, то це може бути тільки особа, яка має громадянство Російської Федерації.

Нагадаємо, під час антикорупційних мітингів у Москві 12 червня у формі російського "ОМОНу" був помічений один із колишніх керівників київського "Беркуту" Сергій Кусюк, якого підозрюють у причетності до розстрілів на Майдані у лютому 2014-го року.

Читайте також: Протести в Росії вдарили по слабких місцях системи правління Путіна, – NYT
Читайте також: Бойовик «ДНР» ініціює ліквідацію частини місцевих депутатів