Суспільство
17 червня 2017
Як людям із хворим серцем пережити спеку: основні правила
Влітку особливо важливо не пропускати прийом ліків, регулярно стежити за показниками кров'яного тиску.
news-image

Літо - нелегкий час року для людей з серцево-судинними хворобами. У спеку робота серця посилюється, кількість серцевих скорочень збільшується, кров'яний тиск підвищується. Також збільшується ризик зневоднення організму, активізується процес згортання крові, інформує «Є!», з посиланням на segodnya.ua.
Спека може стати провокатором гіпертонічного кризу, інфаркту, інсульту, аритмії і т.д.
Правила для сердечників: як себе вести в спеку
Люди із захворюваннями серця і судин регулярно спостерігаються у свого лікуючого лікаря і знають, які ліки необхідно приймати для підтримки здоров'я. Влітку особливо важливо не пропускати прийом ліків, регулярно стежити за показниками кров'яного тиску. До речі, мати вдома тонометр корисно кожному, а не тільки сердечникам: адже тиск може не тільки підвищуватися, але і знижуватися, викликаючи погане самопочуття. В цілому ж, як сердечникам, так і здоровим людям в жарку пору року слід берегти здоров'я і прислухатися до наступних рекомендацій лікарів:
не виходьте на вулицю в саму спеку, з 10-00 до 15-00. Якщо це неминуче, то тримайтеся в тіні, носіть головний убір і завжди майте при собі питну воду та медикаменти;
носите одяг з натуральних тканин, простору і не стискує рухів, взуття також повинна бути відкритою і зручною;
Не перевантажуйте фізично, не носіть тяжкості (піднімайте вагу не більше 3 кг)
приймайте два-три рази на день теплий душ (25-30 градусів).
Особливості літнього харчування для "сердечників"
Кардіологи радять людям із захворюваннями серця і судин в жарку пору року обмежувати м'ясні страви, соління і поварену сіль, жири тваринного походження. Включайте в раціон більше свіжих фруктів і овочів, зелені. Пити краще мінеральну воду без газу і зелений чай, відмовтеся від газованих напоїв, пакетованих соків, магазинного квасу. У них містяться компоненти, які сприяють підвищенню кров'яного тиску, а також знижують ефективність прийнятих ліків.
Що робити, якщо стало погано в спеку
Якщо ви вийшли на вулицю і відчули запаморочення, біль за грудиною, задишку, негайно зупиніться і присядьте в тіні або прохолодному місці. Прийміть "своє" ліки, віддихаєтеся, випийте води і попросіть допомоги у перехожих. Якщо через 10-15 хвилин стало краще, то не ризикуйте продовжувати свій шлях, поверніться додому, вимірюйте тиск. Якщо краще не стає, не чекайте - викликайте "швидку".
Медики звертаються до всіх громадян з проханням бути уважнішими до оточуючих: якщо ви побачили, що комусь на вулиці стало погано, не проходьте повз, допоможіть надати першу допомогу і викликати лікарів.
Пам'ятайте, що більшість захворювань серця і судин пов'язані з неправильним способом життя. Нераціональне харчування і шкідлива їжа, алкоголь і куріння, низька фізична активність сприяють розвитку серцево-судинних хвороб. Підвищений вміст шкідливого холестерину в крові провокує гіпертонію, діабет, ожиріння. Важливо змінювати свій спосіб життя на більш здоровий. Особливо негативно на роботі серця і судин позначається куріння: нікотин збільшує ризик формування тромбів в судинах і сприяє розвитку захворювань серця.

Читайте також: Китайський «вуличний маг» спровокував скандал фокусами а також неналежною поведінкою стосовно жінок