Суспільство
21 червня 2017
У цей день 46 років тому у кургані Товста могила виявили золоту пектораль
Скіфська пектораль – нагрудна прикраса вагою в 1150 грамів, 30,6 см в діаметрі, виконана із золота 958 проби.
news-image

21 червня – дата для України особлива. В цей літній день, але 46 років тому, у 1971 році, у кургані скіфського періоду Товста могила поблизу міста Орджонікідзе Дніпропетровської області археолог Борис Мозолевський виявив золоту пектораль – нагрудну прикрасу скіфського царя IV століття до н. е.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на ZIK.

Це була археологічна знахідка світового значення. Скіфська пектораль – нагрудна прикраса вагою в 1150 грамів, 30,6 см в діаметрі, виконана із золота 958 проби.

Композиція пекторалі складається з трьох рівнів. Найнижчий – анімалістичні сцени за участю міфологічних та реалістичних звірів. Середній – флористичні мотиви. Верхній – сцени за участю скіфів та домашніх тварин. Є кілька версій-інтерпретацій зображуваних мотивів. За деякими – на пекторалі зображено побутові сцени із життя скіфів. За іншими – скіфська легенда про Золоте руно та двох братів, що вирушили на його пошуки.

Надзвичайне творіння відразу очолило список ювелірних шедеврів, виявлених за півтора століття досліджень курганів України, Кубані та інших регіонів скіфської культури.

Зберігається у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України. 

Читайте також:У прісних водоймах України з'явились дельфіни

Читайте також:Кліматологи спрогнозували смертельну для людства спеку