Суспільство
24 червня 2017
Євробачення-2017: стало відомо, чому Швейцарія заморозила 15 мільйонів євро від України
Швейцарія заарештувала заставу від України в розмірі 15 мільйонів євро.
news-image

Швейцарія заарештувала заставу від України в розмірі 15 мільйонів євро через позов європейського інформаційного телеканалу Euronews до Національної громадської телерадіокомпанії України.

Про це повідомляє DW з посиланням на власні джерела, передає «Є!».

Водночас у Національній громадській телерадіокомпанії України повідомили, що, всупереч повідомленням ряду російських ЗМІ, Європейський мовний союз (EBU) не був ініціатором блокування коштів на швейцарських рахунках. За оцінками EBU, пісенний конкурс в Києві пройшов успішно. Телекомпанія отримала відповідне підтвердження з вдячністю від організації громадських мовників.

Процедура накладення арешту ініційовані не Європейською мовною спілкою, а третьою стороною, яку ми намагаємося встановити, – йдеться у повідомленні.

Співпрацю з Euronews Національна телекомпанія України припинила в 2014. До цього Euronews планував запустити мовлення українською мовою. Після ініціювання припинення співпраці телеканал зажадав стягнути з НТКУ неустойку в розмірі 10,59 мільйонів євро.

У жовтні 2016 року Господарський суд Києва визнав законність претензій європейської компанії. НТКУ оскаржила вердикт у суді вищої інстанції, проте програла справу. У квітні 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив без змін вирок українського суду першої інстанції.

В EBU поки не коментують ситуацію з арештом 15 мільйонів євро застави від України.