Події
25 червня 2017
Російські окупанти не пускають на донецькі затоплені шахти німецьких експертів
Критичною є ситуація з Донецькою фільтрувальною станцією, а в останні тижні бойовики почали обстрілювати основну насосну станцію.
news-image
Німецькі експерти готові негайно виїхати на окуповані території Донбасу і відкачати воду з підтоплених шахт, але окупаційна влада ОРДЛО їх не пускає на ці об'єкти.
Інформує «Є!» , з посиланням на ukrinform.ua.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, коментуючи інформацію про можливість техногенної катастрофи у Торецьку.

"Критичною залишається ситуація з шахтами на окупованих територіях. 7 з них повністю зруйновані і не можуть бути відновлені. На окупованих територіях знаходиться 115 українських шахт, на деяких вкрадено і вивезено обладнання, деякі підтоплені до критичної межі і там потрібно НЕГАЙНО відкачати воду, інакше відбудеться непоправне: зсуви, забруднення грунтових вод, річок. Німецькі експерти готові негайно виїхати на місце біди і надати допомогу, але ж інша сторона, ОРДЛО і окупанти з РФ, не пускають зарубіжних експертів на ці об'єкти", - зазначила вона.

За словами Геращенко, критичною є ситуація з Донецькою фільтрувальною станцією, а в останні тижні бойовики почали обстрілювати основну насосну станцію, і це загрожує тим, що 600 тисяч громадян по обидві сторони лінії зіткнення влітку можуть залишитися без води. Геращенко додала, що кілька днів тому, після обстрілів, на пошкоджену ділянку виїхали ремонтні бригади, аби полагодити насосну станцію і відновити водопостачання десяткам тисяч людей. 

"Так от, цю ремонтну бригаду було обстріляно, люди не встигли добігти до сховища, вони впали прямо на землю, й дивом ніхто не загинув. Тепер робітники просто відмовляються виїжджати на ремонт! Це і є мета РФ - чим гірше, тим краще, повна екологічна і гуманітарна катастрофа Донбасу", - зазначила вона.

Геращенко також нагадала, що критичною є ситуація з Авдіївським коксохімом, де потрібно провести ремонт системи водопостачання в районі Ясинуватої.

За її словами, техногенною катастрофою може закінчитися ситуація з переповненими резервуарами підприємства "Інкор": для ремонтних робіт потрібно хоча би 5 днів тиші, яких представники окупаційної влади не дають.

"Сотні кілометрів заражені мінами, а вся саперна техніка Донецького управління надзвичайних ситуацій залишилася в окупованому Донецьку, й нам прийшлося з нуля створювати нову, по суті, структуру, яка сьогодні, нарешті, на 70 відсотків укомплектована необхідним обладнанням, але дуже потребує модернізації, посилення, бо часто техніка застаріла", - зазначила Геращенко.

На її думку, зараз екологічні проблеми Донбасу виходять на перший план, після безпеки і гуманітарної складової. 

"Тут дуже важлива увага світу. Ми раді, що євродепутати, які побували в Авдіївці, поінформують своїх колег про рівень загроз. Але ця проблема потребує сьогодні посиленої уваги на найвищому рівні, інакше може бути біда, яка накриє не лише постраждалий від війни регіон, а набагато більшу за площею територію", - наголосила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

Водночас Геращенко підкреслила, що нарешті вдалося частково вирішити ситуацію з Бахмутським аграрним союзом, де утримується більше 90 тис. свиней і де через близькість бойових дій два роки не могли почистить резервуари. За її словами, зараз розпочалися очисні і зрошувальні роботи.

Як повідомляв Укрінформ, раніше українська сторона СЦКК заявила, що місту Торецьку Донецької області загрожує техногенна катастрофа через затоплення двох непрацюючих шахт.

Читайте також: Підозрюваний у держзраді полковник Без′язиков оголосив голодування