Учені знайшли спосіб стерти погані спогади
Учені виявили, що два різних види пам'яті використовують різні процеси в одних і тих же нейронах, що дозволить розробити новий спосіб боротьби з посттравматичними стресовими розладами і тривожністю.
news-image

Учені дослідили нейрони в мозку річкового молюска для того, щоб перевірити гіпотезу про те, чому спогади, які супроводжували негативний досвід, часто викликають тривогу, пише «Є!» з посиланням на Вголос.

У результаті дослідники встановили, що клітинні аналоги поганих спогадів у молюска можна видаляти незалежно один від одного, блокуючи дію різних підвидів протеїнкінази М - білка, який бере участь у створенні і зберіганні довготривалих спогадів. Виборче блокування одного з протеїнів призводило до видалення асоціативної або неасоціативної пам'яті.

«Один з основних напрямків нашого нинішнього дослідження полягає у розробці стратегій для вирішення проблемного неасоціативних спогадів, які можуть відбитися на мозку під час травматичного досвіду без шкоди для асоціативних спогадів, які можуть допомогти людям приймати обґрунтовані рішення в майбутньому», - говорить один з авторів дослідження, Самуель Шахер.

У подальшому дослідники сподіваються розробити препарат, який дозволить видаляти погані спогади і тим самим боротися з тривожністю і стресовими розладами.

Читайте також:В Україні створено сайт за допомогою якого можна перевірити медзаклади на чесність