Суспільство
27 червня 2017
Україна має покінчити з імітацією реформ - Томбінський
На цьому наголосив голова Представництва ЄС у Ватикані.
news-image
Україна має покінчити з імітацією реформ і почати реально будувати демократичну державу.

На цьому наголосив голова Представництва ЄС у Ватикані, колишній посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський під час Національного форуму "Трансформація України" у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу, передає «Є!».

Потрібно закінчити імітацію і будувати державу, будувати реальність. Бо на початку цієї проблеми була імітація державності, відсутність реального, щоденного інвестування в механізми демократії, в інститути державності, в переконання людей, що право служить захисту спільного інтересу, що держава - це не елемент, який потрібно розділити між вузькою групою людей... - зазначив Томбінський.

За його словами, перше, у що потрібно інвестувати, - це демократична підзвітність в країні, щоб політичні сили, політичні партії мали програми і про них всі знали і громадськість мала змогу їх контролювати.

Друге - інститути держави, від найвищих до тих, які необхідні для того, щоб ціла система працювала. Бо не можна зрозуміти, що майже 3 роки Центральна виборча комісія працює без мандату, що Рахункова палата, яка була прийнята змінами до Конституції в 2013 році, до сьогодні не запрацювала, що не працюють інститути захисту споживачів, що не працюють інститути антимонопольні. А це елемент будування впевненості у громадян, що це є держава, яка готова захистити спільний інтерес, а не працювати в інтересах вузької групи людей, - сказав Томбінський.
Він додав, що вже 2,5 роки триває робота в умовах Зони вільної торгівлі, але Україна мало що зробила, щоб створити українським підприємцям, виробникам можливості заходити на європейський ринок.
Всі говорять про тарифні квоти - щоб підвищити можливість тим, які вже присутні на міжнародних ринках, щоб вони ще більше капіталу заробили, а не щоб змінити структуру українського виробництва і змінити структуру своєї торгівлі. А потрібно інвестувати в ці зобов'язання, оскільки тим способом Україна може виграти також і допомогу інших країн, бо вони будуть інвестувати в Україну стільки, наскільки будуть бачити, що це приносить користь, - наголосив Томбінський.

Щодо сектора енергетики, то, за його словами, багато було зроблено, але тут потрібні допрацювання. Зокрема, щодо лічильників у приватних квартирах, щоб громадяни платили за те, що вони використали, а не за витрати інших структур, до яких вони не мають жодного стосунку і жодної можливості їх контролювати.

Ще один елемент - щоденна безпека, наголосив Томбінський, зазначивши, що тисячі людей, які гинуть на українських дорогах, - це драматична втрата для України. Кожного дня в різних хроніках можна бачити, що серед білого дня гинуть люди, зокрема один з бійців АТО був убитий нещодавно в центрі Києва, нагадав він.

Ці всі установи, на які люди платять свої податки, неспроможні захистити громадянина на дорогах, на вулицях, в школах. А це є елемент суспільної інвестиції, - підкреслив Томбінський.

Він також наголосив, що потрібно воювати з корупцією, "бо без цього не буде демократії, справедливості, економічного розвитку і не буде міжнародної допомоги". Україна має сама ініціювати свої реформи, бо міжнародна допомога йде за українськими реформами, заявив він.