Резонанс
27 червня 2017
Вірусом вражені 22 установи – Кіберполіція
Ярослав Тракало порадив зробити резервні копії усіх важливих даних.
news-image

В департаменті кіберполіції НПУ заявляють, що отримали вже 22 повідомлення про вірусну атаку. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор департаменту комунікації Нацполіції Ярослав Тракало, передає «Є!»

"…надійшло уже 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів. Це звернення як від державних, так і приватних установ. Зокрема, і від одного з мобільних операторів", - написав він.

За його словами, аналогічні повідомлення надходять і до регіональних представництв Департаменту кіберполіції.

"Повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів продовжують надходити. Усі вони фіксуються", - написав Тракало.

Він заявив, що після отримання таких звернень на місце виїжджають спеціалісти кіберполіції та інших профільних служб, "які працюють над протидією розповсюдження вірусу, а також ліквідацією його наслідків".

"За попередньою інформацією, відбулось втручання в функціонування комп’ютерних мереж шляхом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB. Кіберполіція радить, у випадку виявлення порушень у роботі комп’ютерів, які працюють у комп’ютерних мережах, негайно від’єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі).

З метою запобігання випадків несанкціонованого втручання в роботу (в залежності від версії ОС Windows) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії «Microsoft».

Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур.

За необхідністю потрібно встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення. Також, для зменшення ризику зараження, слід уважно відноситися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес.

У випадку отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його вмісту, — зв’язатися із відправником та підтвердити факт відправки листа", - порадив Ярослав Тракало.

 

Також він порадив зробити резервні копії усіх критично важливих даних.

Раніше стало відомо про атаки вірусу під  назвою Petya.A на мережі українських банків і великих компаній.