Суспільство
19 січня 2015
На Донбасі була встановлена олігархічна квазіфеодальная система влади, - правозахисник
На переконання правозахисників, війни в регіоні не було б, якби Росія не втрутилася в ситуацію на Донбасі
news-image

Встановлення в Донецькій області квазіфеодального олігархічного режиму та підтримка сепаратистів з боку Москви не в останню чергу сприяли розгоранню військової кризи в регіоні.

Такий висновок дослідження, проведеного правозахисниками Донбасу за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини та Міжнародного фонду "Відродження", пише Є | Єдність.інфо з посиланням на DW.

На переконання правозахисників, війни в регіоні не було б, якби Росія не втрутилася в ситуацію на Донбасі, заявив на прес-конференції в Києві керівник луганського Громадського комітету із захисту конституційних прав і свобод громадян Микола Козирєв.

За його словами, без втручання Москви все обмежилося б "первісною бунтівною запальною фазою ідеї федералізації". 

"Вона стимулювалася місцевими олігархами, щоб виторгувати у центру політичні та економічні бонуси", - упевнений експерт.

Але однією з основних історичних передумов загострення ситуації в Донбасі стала встановилена тут олігархічна квазіфеодальная система влади, вважає керівник правозахисної організації "Донецький меморіал" Олександр Букалов.

"Наші мільярдери саме на Донбасі наварювали свої доходи, а жителі були змушені постійно виїжджати на заробітки в Росію. Ось чому цей мафіозний регіон так наполегливо хотів федералізації, ось чому тут до Москви дороги були "більш прямі", ніж в Київ, ось чому Янукович тут був "рідним батьком пролетаріату" і майже 30% в місцевого населення підтримали сепаратистів", - пояснив Букалов.

На Донбасі класична система олігархічної рентної економіки неофеодальних типу отримувала прибуток, не вкладаючи кошти в технологічні інновації та розвиток економіки в умовах ринкової конкуренції, а за допомогою надмірної експлуатації праці та земельних ресурсів.

"Система найманої праці фактично перетворилася на систему рабства", - додав Козирєв.