Суспільство
19 січня 2015
За тиждень 8 тис. осіб оформили біометричні паспорти; президент нарахував 14 тис.
До середини лютого має бути встановлено ще 600 робочих місць в усіх підрозділах ДМС для оформлення біометричних паспортів
news-image

За шість днів – 12 по 18 січня – більше ніж 8 тисяч українців оформили заявки на отримання біометричного (чіпового) паспорта для вийду за кордон. Про це повідомив глава прес-служби Державної міграційної служби (ДМС) Сергій Гунько, пише Є l Єдність.інфо із посиланням на Європейську правду.

"Протягом минулого тижня – а це шість днів, бо деякі наші підрозділи працюють по суботах – оформлено заявки на отримання 21 тисячі 248 закордонних паспортів. Це все – паспорти нового зразка. З них вісім з гаком тисяч – це біометричні паспорти, тобто чипові", - заявив він.

Такий, здавалося б, низький попит на біометрику (порівняно зі "звичайними" паспортами для виїзду за кордон) посадо весь  пояснив тим, що наразі більшість підрозділів ДМС ще мають технічної можливості оформлювати біометрику.

"Біометричні паспорти оформлюють в 30 пунктах, звичайні – у більш ніж 200 інших. Як ви бачите зі співвідношення кількості оформлених документів, попит на біометрику – суттєво вищий", - запевнив Гунько.

Зазначимо, що президент Петро Порошенко в понеділок 19 січня поширив інші (очевидно, некоректні) дані про кількість оформлених паспортів.

"Біометричний паспорт №1 на початку року отримав президент України. У нас вже більше 14 тис. громадян подали заявки на отримання біометричного паспорта", - заявив він під час переговорів з прем’єром Польщі Євою Копач.

Найшвидше, Порошенко видав за "біометрику" кількість всіх заявок на оформлення паспортів і взяв дані не за повний тиждень, а станом на четвер чи п’ятницю.

Як повідомлялося, 12 січня розпочалося оформлення біометричних паспортів, наразі встановлено лише 30 робочих місць по території України. До середини лютого має бути встановлено ще 600 робочих місць в усіх підрозділах ДМС, після чого оформлення вийде на планову потужність.