Україна
4 липня 2017
Телеканал «Россия 1» показав сюжет про конфлікт на сході України, в якому було використано відеозапис, що вводить глядача в оману
Російські журналісти використали для сюжету шестихвилинне відео, опубліковане 5 червня на Youtube-каналі, який підтримує сепаратистів
news-image

Російський державний пропагандистський телеканал "Россия 1" вкотре попався на брехні. Так, телеканал показав сюжет про конфлікт на сході України, в якому було використало відеозапис, що вводить глядача в оману.

Про це повідомляє "ВВС-Україна", інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Так, у сюжеті "Донбас розстрілюють під фашистські марші з радянських гармат" у програмі "Вести недели" кореспондент каналу "Россия 1" звинувачує українських бійців з батальйону "Азов" у воєнних злочинах.

У пропагандистському сюжеті мовиться про нібито обстріл контрольованого бойовиками "ДНР" села Безіменне, який, за твердженнями "Вести недели", трапився 9 травня і був "найжорстокішим" за цей рік.

У сюжеті

Кореспондент телеканалу Олександр Сладков, розповідає, що "били по центру селища, де покладали квіти до пам'ятника воїнам, загиблим у Великій Вітчизняній війні". За словами Сладкова, для обстрілу було використано стару радянську гармату.

Під час цих слів кореспондента демонструється відео, на якому видно, як кілька людей стріляють з гармати, а голос за кадром каже: "Ми стріляємо з гармати 43-го року по російських окупантах".

В сюжеті російських пропагандистів також демонструється інтерв'ю нібито одного з бійців "Азова" з позивним "Яр". Він розповідає, що йому з товаришами по службі заманулося постріляти зі старої гармати і зрештою це вдалося.

Проте на відео помітні неузгодженості: на кадрах з гарматою із підписом "Україна 9 травня 2017" на деревах зовсім немає листя. Окрім того, на кадрах, де показано, як снаряди б'ють по селищу, всі дерева вже зелені.

З’ясувалося, що російські журналісти використали для сюжету шестихвилинне відео, опубліковане 5 червня на Youtube-каналі, який підтримує сепаратистів. Запис під назвою "Обстріл з 100 мм артилерії зондеркоманди "азов" Безіменного 9 травня 2017 р.

Відео було завантажене в листопаді 2015 року

Читайте також: Суд у Гаазі розгляне позови українських компаній проти Росії
Читайте також: У Китаї запрацює російський телеканал «Катюша»