Суспільство
6 липня 2017
Івана Купала: давні традиції та обряди
Ніч напередодні Івана Купала вважають містичною. Молодь водить хороводи, палить багаття, а дівчата ворожать на судженого.
news-image

Свято Івана Купала відзначають 7 липня. Воно присвячене літньому сонцестоянню.

Ніч напередодні Івана Купала вважають містичною. Молодь водить хороводи, палить багаття, а дівчата ворожать на судженого.

Стародавні слов'яни на Купала особливо шанували дві очищувальні та цілющі стихії: вогонь і воду. Енергія вогню як символічний прояв Бога-сонця поєднувалася з енергією матері-води, тому всі обряди на день Івана Купала пов'язані з водою, вогнем і природою.

Gazeta.ua зібрала традиції та обряди, яких дотримувалися пращури, повідомляє «Є!»:

1. Напередодні свята біля водойм розпалювали вогнище. Через нього стрибали закохані. Якщо у момент стрибка їхні руки не розімкнуться, їхній союз буде довгий і щасливий. У вогні спалювали старі речі та меблі. Це сприяло достатку та багатству в домі. Жінки, які довго не мали дітей, стрибали через вогонь, щоб вилікуватися від безпліддя.

2. До сходу сонця слід умитися холодною водою чи скупатися в ріці, вірили слов'яни. Це змиє хвороби з тіла, вірили у давнину. Під час купання дівчата приказували: "Купальська водиця, дай красою вмитися".

Купальська водиця, дай красою вмитися

3. Якщо у домі з'явилися таргани, павуки чи комахи, потрібно окропити кути та підлогу помешкання росою.

4. У ніч на Івана Купала дівчата йшли до лісу. Зібрані цього дня лікарські трави та квіти мають цілющі властивості. Знахарі вважали, що насичені незвичайною силою рослини вилікують від багатьох хвороб. Крім того, трави висушували і використовували, як обереги.

5. На Купала обливалися водою. Це робили, щоб у спеку викликати дощ.

6. У вогні палили одяг хворих дітей. Вважали, що усі нещастя згоряли разом із речами.

7. У свято господині стелили на поріг кропиву. Таким чином можна було врятуватися від злих духів і відьом.

Читайте також:У Києві очікують весільний бум 7 липня

Читайте також:Святкування Івана Купала: куди піти у Києві