«Газпром» виконає рішення Стокгольмського арбітражу або втратить активи – комерційний директор «Нафтогазу»
Вітренко: "Газпром" – юридична особа, у якої є активи за кордоном.
news-image

Російський "Газпром" буде змушений виконати рішення Стокгольмського арбітражу, інакше втратить активи за кордоном, зокрема газ, що постачає до Європи. Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає «Є!».

Ми не бачимо варіантів для "Газпрому" не виконати рішення Стокгольмського арбітражу. Ситуація відрізняється від, наприклад, "ЮКОСа", тому що ми тут повинні говорити не про Росію, а про "Газпром". Це корпорація, юридична особа, у якої є активи за кордоном, немає жодного суверенного імунітету. "Газпром" буде змушений виконувати рішення, – сказав Юрій Вітренко.

За його словами, арбітраж іще не ухвалив остаточного вердикту, але якихось неприємних рішень для України очікувати не слід.

1 травня стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги української компанії у спорі з "Газпромом": умову "бери або плати" скасовано, заборону на реекспорт скасовано, формулу ціни на газ переглянуто з 2014 року.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, якби вимоги "Газпрому" у Стокгольмі задовольнили, збитки української сторони могли б становити  млрд.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер стверджував, що виграш російської сторони в арбітражі становив ,7 млрд, проте в НАК спростували його заяву. "У рішенні викладено принципи, за якими повинна розраховуватися ретроактивна компенсація за переплату "Нафтогазу", а також ціна для обсягів газу, отриманих, але не оплачених НАК у повному обсязі", – зазначили в компанії.

6 червня "Газпром" запрошував українських представників на переговори до Москви про транзит газу в Європу після 2019 року. "Нафтогаз" повідомив, що з 2014 року вважає Росію неприйнятною країною для проведення переговорів.

У липні між "Нафтогаз України" і "Газпром" на нейтральній території почалася серія переговорів, мета яких – визначити конкретні суми, які сторони повинні виплатити одна одній за рішенням арбітражу.