Події
7 липня 2017
В Раді зареєстровано законопроект, що передбачає хімічну кастрацію ґвалтівників
Хімічна кастрація передбачає введення засудженій людині медичних препаратів, які зменшують сексуальну активність.
news-image

Як повідомила речниця ГУ Нацполіції в Донецької області Наталія Шиман, однією з причин створення законопроекту стало вбивство дівчинки з села Гірник на Донеччині. Її пошуки тривали вісім днів, зрештою тіло дитини знайшли 26червня з ознаками насильницької смерті на занедбаному подвір”ї в селі, повідомляє поліція, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про зникнення дівчинки стало відомо 19 червня, а закон був зареєстрований 21 червня, згідно інформації з сайту ВР. На момент зникнення було відомо лише те, що дівчинка вийшла за морозивом і не повернулась. Про її смерть та ознаки насильницької смерті дізнались з офіційних повідомлень правоохоронних органів 26 числа. Про ініціативу нового закону на своїй сторінці повідомив голова  ГУ Нацполіції Донеччини Вячеслав Аброськін 26 червня.

Зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження Єдиного  реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього) передбачає хімічну кастрацію.

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 821, за якою ґвалтівник, який відбув покарання терміном не менше десяти років, може вийти на свободу погодившись на «добровільний захід медичного характеру»:

«Стаття 821. Заміна невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру

1. Заміна невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру може бути застосована після відбуття особою засудженою за вчинення особливо тяжкого злочину проти статевої свободи та недоторканості малолітньої чи малолітнього покарання у виді позбавлення волі протягом не менше як десяти років», — зазначається в законопроекті.

Згідно з законопроектом, питання про про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру визначається експертизою, яку призначає суд. Експертиза має встановити, чи є у засудженого розладу сексуальної переваги (педофілії) та відсутності протипоказань до застосування хімічної кастрації. 

При цьому в проекті закону наголошується, що положення цієї статі не поширюються на засуджених, які вчинили особливо тяжкий злочин проти статевої свободи та недоторканості малолітньої чи малолітнього і засуджені до довічного ув’язнення.

Також пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 951. Вона пояснює, що таке хімічна кастрація і до кого її застосовують.

Отже, згідно з законопроектом, хімічна кастрація передбачає введення засудженій людині медичних препаратів, які зменшують сексуальну активність.

Наголошується, «добровільний захід медичного характеру застосовується до особи засудженої за вчинення особливо тяжкого злочину проти статевої свободи та недоторканості малолітньої чи малолітнього, якій судом було задоволено клопотання про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру».

Зазначається, курс хімічної кастрації розпочинається не пізніше ніж за тиждень до звільнення особи.

У разі задоволення клопотання про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру засуджений звільняється від відбуття покарання у виді позбавлення волі через два тижні з дня набрання ухвалою суду законної сили (статті 534).

Крім того, за ухилення від проходження добровільного заходу медичного характеру у вигляді хімічної кастрації передбачає арешт на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до двох років (ст.3941)

Також законопроект пропонує доповнити статтю 152 частиною п’ятою такого змісту: «5. Зґвалтування малолітньої чи малолітнього, –  карається позбавленням волі на строк у двадцять років», та шостою такого змісту: «6. Зґвалтування малолітньої чи малолітнього, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-який зі злочинів передбачених частинами четвертою та п’ятою статті 153 та частиною другою статті 156 цього Кодексу, – карається довічним позбавленням волі».

На сайті ВР можна побачити, що закон опрацьований комітетами ВР, зокрема, комітетом з охорони здоров’я (Богомолець О.В.), з питань європейської інтеграції (Іонова М. М.), та низкою інших комітетів.

Автори законопроекту:

Олег Недава - народний депутат України;
Мустафа-Масі Найєм  – народний депутат України;
Дмитро Лубінець – народний депутат України;
Антон Геращенко – народний депутат України;
В’ячеслав Аброськін – Заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області, генерал поліції третього рангу;
Євген Бондаренко – прокурор Донецької області, старший радник юстиції;
Ганна Маляр – кандидат юридичних наук, викладач Національної школи суддів України;
Олександр Сагайдак – адвокат;
Людмила Гриценко – адвокат, помічник народного депутата України;
Микита Лисенко – засновник Громадської організації «Лід офіс».

Читайте також:У столиці судитимуть чоловіка, який зґвалтував свою малолітню доньку

Читайте також:На Рівненщині чоловік пограбував та зґвалтував 16-річну дівчину