Політика
12 липня 2017
Декілька аргументів за «мажоритарку»: нардеп Барна вважає, що вибори мають проходити за мажоритарною системою
На думку нардепа, найбільш професійним був перший склад парламенту України, який був обраний виключно по мажоритарці.
news-image

Україні необхідно повертатися до мажоритарної системи виборів. Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі кореспонденту «Єдність» нардеп-мажоритарник Олег Барна.
За словами народного обранця, люди повинні знати, кого конкретно вони обирають, до кого з нардепів йти зі своїми зверненнями, а кого «треба і в шию гнати».
Олег Барна пояснив, чому, на його думку, вибори за партійними списками не підходять для нашої країни.

«Перший момент: відсутня політична освіта, політична відповідальність та політичний трибунал щодо відповідальності партій за свої зобов’язання.

Другий момент: корупція починається із включення кандидата до партійного списку на «прохідні місця». За найбільш «прохідні» місця платять більше.

Третій момент: у партійній діяльності задіяно не більше 3-4% населення. Питання: чому ці 3-4% населення мають узурпувати та монополізувати владу?

Четвертий момент: депутат не повинен ховатися від виборців за партійними списками. Він має бути підзвітний людям, а не своїм політичним босам», - висловився нардеп.

Олег Барна вважає, що мажоритарник – найбільш незалежний депутат у парламенті, який голосує відповідно до своїх переконань або завдань виборців.
Проте нардепи, що потрапили до Верховної Ради за партійними списками, на думку Барни, переважно не мають такої можливості.

Політик порадив «уважно придивитись» до чинних парламентських фракцій, що складаються з народних обранців, які потрапили до парламенту саме за партійними списками.

«Це ж секта, де ти не маєш права проголосувати інакше, аніж вирішила фракція чи партія. Так не повинно бути. Питання індивідуалізму, відповідальності кожного депутата перед своїми виборцями буде нівелюватися, якщо депутати йдуть за партійними списками», - сказав він.

На думку Олега Барни, ідея виборів за партійними списками активно просувається через те, що у деяких кандидатів немає можливості іншим чином потрапити до парламенту, зокрема, завдяки мажоритарним виборам.

«Вони популісти, які ходять по ефірах грамотно розмовляють, а душа всередині гнила, совість відсутня», - сказав політик.


Також нардеп спростував поширену думку, що мажоритарні вибори можуть виграти лише олігархи, роздаючи електорату гречку та гроші.

"Поїдьте на мій округ та запитайте, скільки Барна гречки роздав",- зіронізував політик.
"Ще один аргумент – коли буде повністю мажоритарна система, тобто не 225 депутатів-мажоритарників, а всі 450 – люди будуть краще знати, кого обирати. Повірте, не продаватися за гречку, а обирати", - вважає він.


Проте нардеп підкреслив, що мажоритарний округ не має бути великим, бо в цьому випадку «простий» кандидат не матиме можливості об’їхати весь виборчий район та познайомитися із виборцями.

«І ще. Ми бачимо популізм, брехню та цинізм з телеканалів, якими зомбуються мешканці країни, коли політики, особливо політичні лідери, не несуть відповідальності за свої слова та маніпулюють свідомістю людей. І люди голосують за ту чи іншу партію лише за слова, а не за конкретні справи», - висловився нардеп.


Підсумовуючи розмову Олег Барна зауважив, що, на його думку, «найбільш порядним, принциповим та професійним був перший склад парламенту України, який був обраний виключно по мажоритарці».

Читайте також: Нардепи хвилиною мовчання згадали українських військовиків, що загинули під Зеленопіллям