Події
18 липня 2017
В Україні знайшли збудника ботулізму у рибних консервах
Ботулотоксин, який викликає захворювання, може накопичуватися в продуктах харчування, які виготовлялися з порушенням технології.
news-image

В Україні зафіксовано випадок захворювання на ботулізм після вживання рибних консерв промислового виробництва.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Про це головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Ольга Голубовська повідомила на власній ссторінці у Facebook.

"У нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва", - зауважила Голубовська.

За словами лікаря, ботулотоксин, який викликає захворювання, може накопичуватися в продуктах харчування, які виготовлялися з порушенням технології, або в домашніх умовах - це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Вона порадила обмежити вживання навіть консервованої продукції, яка вироблялася в промислових умовах та продається в магазинах. 

У випадках погіршення самопочуття в перші години або дні після вживання вищезазначених продуктів потрібно терміново звернутися до лікаря.

В Україні цього року на ботулізм захворіли 76 людей, 8 з них померли. Майже всі вони вживали в'ялену рибу, що містила в собі токсин. З 2014 року сироватки від ботулізму офіційно не було – родичі потерпілих шукали "сіру". У червні виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відмовлялася відповідати на запитання, коли ж необхідні ліки нарешті з'являться в Україні. Тепер вона звітує, що сироватка є. Препаратів вартістю 2,5 млн гривень вистачить на 25 пацієнтів. 

Читайте також: Хворобу легше попередити: Як вберегтися від ботулізму
Читайте також: В БПП придумали покарання для громадян які «смітять»