За два роки кількість смартфонів зі здвоєними камерами збільшиться до 50%
Здвоєні камери деякі експерти вважають відповіддю на те, що гонка мегапікселів завершилася. Подібні фотомодулі дозволяють обійти обмеження крихітної оптики та сенсора.
news-image

Аналітики Digitimes Research прогнозують, що мобільники з подвійними фотомодулями стануть головною тенденцією найближчих років, пише «Є!» з посиланням на Техдей.

Експерти підрахували, що цього року частка смартфонів зі здвоєними камерами складе 16%. В наступному році відповідні пристрої займуть вже 30% ринку. А в 2019 році близько 50% випущених смартфонів будуть мати камеру з двома фотосенсорами та двома об’єктивами.

здвоєними камерами

Здвоєні камери деякі експерти вважають відповіддю на те, що гонка мегапікселів завершилася. Подібні фотомодулі дозволяють обійти обмеження крихітної оптики та сенсора. Одним із варіантів є використання ширококутного та телеоб’єктива, щоб реалізувати апаратний зум в смартфоні без використання складних оптичних схем. Так можна отримати 2-3-кратне збільшення без втрати якості картинки. Окрім цього два об’єктиви дозволяють реалізувати різноманітні фотоефекти та розширити поле зйомки.

Подвійні фотомодулі можуть бути різними по ціні, яка іноді сягає 20 доларів. Для порівняння, ціни на середню камеру одинарного формату для смартфона коливаються близько 8 доларів.

Основними виробниками камер для смартфонів є тайванські компанії Largan Precision і Genius Electronic Optical, а також китайська Sunny Optical Technology і японська Kantatsu. Largan Precision випускає в місяць близько 150 млн модулів, плануючи підвищити продуктивність до 190 млн камер до кінця року. Genius Electronic, Sunny Optical і Kantatsu виробляють відповідно 70, 50 і 37,5 млн камер кожен місяць.

Подвійні камери є реінкарнацією давно забутої ідеї. Перший гаджет з двома камерами вийшов у 2007 році – тоді iPhone навіть не підтримував додатки та 3G. Перший телефон мав дві камери для того, щоб можна було знімати 3D-контент. Апарат Samsung SCH-B710 вийшов у квітні 2007 року та мав пару сенсорів по 1,3 мегапікселя. Його екран діагоналлю 2,2 дюйми і роздільною здатністю 320х240 точок використовував для відображення тривимірного контенту паралакс. Плюс на гаджеті можна було дивитися місцеве ефірне телебачення.

Наступний девайс з двома камерами вийшов багато років потому – у 2011 році. Це був LG Optimus 3D, який став першим смартфоном на Android з 3D-камерою. Остання мала по п’ять мегапікселів на лінзу та записувала відео 720р. Екран Optimus 3D також відображав стереоконтент на діагоналі 4,3 дюйми з роздільною здатністю 480х800 точок.

Читайте також:В Україні знайшли збудника ботулізму у рибних консервах

Читайте також:Колишній креативний директор Apple пообіцяв провал нового iPhone