Суспільство
27 липня 2017
У Львові представили книгу про родину блаженнішого Любомира Гузара (фото)
У Львівському музеї історії релігії презентували книгу «Завалівське коріння блаженнішого Любомира Гузара».
news-image

У Львівському музеї історії релігії презентували книгу «Завалівське коріння блаженнішого Любомира Гузара», яка розповідає про родинні витоки цього визначного діяча Української Греко-Католицької Церкви, пише «Є!» з посиланням на День.

Книгу написав вчитель із села Завалів Підгаєцького району на Тернопільщині Володимир Чистух, який попри викладання математики у місцевій школі, займається дослідженням історії рідного села, краю і його визначних людей. Спочатку він зібрав спогади про пароха цього села, греко-католицького священика Дмитра  Гузара.

Як виявилося, це прадід блаженнішого кардинала Любомира Гузара. І далі клубочок покотився, це дослідження його повело і повело… Збираючи матеріали і різні спогади про цю родину, в якийсь момент  Володимир Чистух зустрівся із племінницею блаженнішого Любомира Марією, донькою його рідної сестри Марти, яка представила ці спогади своєму вуйкові.

У передмові  до цієї невеликої за обсягом, але  добре  проілюстрованої старими родинними фотографіями, книги він написав: «Дивно писати передмову до книжки, будучи принаймні частково її предметом. Однак і таке буває».

…Цей шанований чоловік споглядав на присутніх з великого екрана, які ледве вміщалися у найбільшому залі Музею історії релігій, дарував свою чарівну усмішку і ніби сам розповідав  історію своєї родини –  словами племінниці Марію Рипан. Тепле слово про колишнього Главу УГКЦ виголосили Львівський архієпископ і митрополит УГКЦ владика Ігор (Возняк),  губернатор області Олег Синютка, представник Студійського монашиго чину, до якого належав блаженніший Любомир, отець Юстин (Бойко), голова клубу греко-католицької інтелігенції Роман Грицевич та інші. Найбільше присутні згадували жарти блаженнішого Любомира, які він дуже любив. І як з’ясувалося під час презентації книжки, це в нього  – родинне…

Цю невеличку книжечку, яка вийшла у видавництві «Логос», треба просто прочитати.