Події
27 липня 2017
До Землі наближається астероїд, який при зіткненні може знищити кілька країн
Якщо на Землю падає космічне тіло діаметром близько сотні метрів, внаслідок вибуху зникне середніх розмірів країна Європи, від неї нічого не залишиться.
news-image

Цими днями світ обговорює новину про комету Енке, яка вже через 5 років може зіштовхнутися з Землею, адже рухається в нашому напрямку, запевняють науковці, пише «Є!» з посиланням на Експрес.

За припущеннями, саме ця комета є "матір'ю" Тунгуського метеориту. Невже у нашої планети з’явилась реальна загроза?  

У нас є значно ближча по часу й більш реальна небезпека, – каже Анатолій Відьмаченко, завідувач відділом фізики тіл Сонячної системи Головної астрономічної обсерваторії НАНУ. – Наразі жодні з комет не являють собою реальної загрози. За своєю природою це льодяні тіла з середньою густиною 0,6 – 0,9. Іншими словами, це пористе тіло з пустотами, при тім в льоді можуть міститись гази (метан, етан). Для порівняття, цей показник в астероїдних тілах доходить до 3 – 7, нерідко вони мають залізні чи залізно-нікелеві ядра, тож можуть бути загрозою. Розміри кометних ядер різняться від сотень метрів до кількох кілометрів, діаметр найбільшої становить 56 кілометрів. Коли відстань між кометою і Сонцем скорочується, з неї починає випаровуватись метан, вуглекислий газ, аміак. А якщо комета наближається на одну астрономічну одиницю (близько 150 мільйонів кілометрів) – випаровується вода, разом із тим викидаються частки пилу, вони розсіюються на велику відстань у вигляді красивого хвоста. Справжнім феєрверком супроводжувалось проходження комети Макнота (десять років тому), тоді сяйво від її хвоста займало півнеба.
Комета Енке належить до числа так званих періодичних, бо через певний проміжок часу вона наближається до Землі. Існує версія, шо Тунгуський метеорит має кометне походження, можливо навіть, він відколовся від Енке, що сталось на початку минулого століття. Але наразі про безпосередню загрозу з боку саме цього космічного тіла не йдеться.

Існує інше небесне тіло, яке  справді може завдати нам шкоди.   Це астероїд Апофіс, діаметр якого – понад три сотні метрів. Це небесне тіло належить до групи близькоземних, має витягнуту орбіту і, доходячи ближче до Сонця, перетинає орбіту Землі. За оцінками, цей об"єкт є найбільш небезпечним серед відомих.   Період його обертання навколо Сонця становить 6 – 7 років. Вчені прогнозують, що найбільше воно загрожуватиме нашій планеті в 2029 році, але треба мати на увазі, щороку це космічне тіло перетинає орбіту Землі. Здебільшого ситуація складається так, що Апофіс знаходиться з одного боку Сонця, а Земля – з іншого.  

Так от, вже цього або наступного року це астероїдне тіло знову перетне орбіту Землі, підійшовши на небезпечну відстань. Підсилює ризик той факт, що Апофіс рухається повз багато інших небесних тіл, а в результаті гравітаційної взаємодії напрямок його руху може зміститись. Оскільки Земля в цей час буде неподалік, це може бути вкрай загрозливо. А, що найгірше, наближення цього астероїда не можна зафіксувати раніше, ніж за кілька днів, оскільки він пролітає близько до Сонця.   

Якщо на Землю падає космічне тіло діаметром близько сотні метрів, внаслідок вибуху зникне середніх розмірів країна Європи,  від неї нічого не залишиться. А в даному випадку йдеться про втричі більший астероїд, отже під загрозою знищення може опинитись одразу кілька країн. Додайте той факт, що в результаті  вибуху в повітря підніметься величезна кількість матеріалу, це призведе до так званої ядерної або пилової зими. Тоді на кілька  десятків років настане суттєве похолодання з дуже важкими  наслідками для всього живого.    Тож саме за цим об"єктом необхідно спостерігати особливо ретельно.