Україна
28 липня 2017
Шахраї придумали новий вид махінацій пов'язаний із крадіжкою телефонних номерів
Мобільний оператор запевняє: допомогти в цій ситуації нічим не може.
news-image

В Україні набирає обертів новий вид шахрайства - у людей крадуть номери мобільних телефонів. Абоненти вже втрачають гроші, якими поповнювали рахунки, але ризикують втратити ще більше. 

Інформує «Є!», з посиланням на segodnya.ua.

Така історія трапилася з Ігорем. Чоловік продавав в Інтернеті гітару. Одного разу побачив на телефоні кілька пропущених дзвінків з різних номерів. Передзвонив. Люди назвалися покупцями. Правда, вели себе підозріло.

"Вони розмовляв так:" Ха, Ігорьок, здрастуй! "; Абсолютно не розбиралися в інструменті, просто підтримували розмову. Головна їх мета була, як мені здалося, щоб я їм передзвонив. На наступний день від мобільного оператора надійшло SMS, що номер заблокований . Людина передбачає: один зі зловмисників під виглядом власника телефону, назвав останні вхідні дзвінки - спровоковані самими ж шахраями, щоб заблокувати сім-карту і зробити її дублікат ", - говорить жертва шахраїв.

На розблокування телефону у Ігоря пішло кілька днів. Злодії тим часом за допомогою дубліката SIM-карти вкрали з рахунку п'ятдесят гривень. Однак, зазіхали на значно більше - доступ до банківських заощаджень.

"Для шахрая ця інформація - це інструмент отримання підтверджень від банку. Наприклад, коли він буде проводити операції по платіжній картці обманутого громадянина, то підтвердження будуть приходити від банку саме на цей номер", - говорить експерт з безпеки Олексій Красюк.

Мобільний оператор запевняє: допомогти в цій ситуації нічим не міг. Адже Ігор - НЕ є контрактним абонентом, отже, анонімний. Хоча способи убезпечити себе ж є.

"Ви можете прийти в будь-який салон і сказати" Хочу зареєструватися ". Там вносять ваші паспортні дані в базу, потім можна завести свій пароль, слово-код і тоді дублікат SIM-карти видадуть тільки після того як ви називають це слово-пароль", - розповідає прес-секретар мобільного оператора Вікторія Павловська.

А тим часом на незнайомі номери експерти з безпеки радять не передзвонювати.

Читайте також: Під Києвом виявили 20 тонн тухлої риби