Політика
28 липня 2017
Офшорні справи: Верховний суд Пакистану визнав прем'єр-міністра таким, що не відповідає посаді
Першопричиною стали "панамські документи".
news-image

Колегія з трьох суддів Верховного суду Пакистану визнала прем'єр-міністра республіки Наваза Шаріфа таким, що не відповідає займаній посаді. Про це йдеться у вердикті, оголошеному в залі суду суддею Еджазом Афзалом Ханом, передає «Є!»

За словами судді, підставою для дискваліфікації прем'єра стало те, що він був "нечесний перед парламентом" (в ході виступу перед законодавцями з питання "панамського досьє" в травні 2016 року - прим. ред.). Суд ініціював розслідування в зв'язку з публікацією в квітні 2016 року документів однієї з панамських юридичних фірм. З них випливало, що два сина Шаріфа і його дочка таємно володіли щонайменше трьома офшорними компаніями, зареєстрованими на британських Віргінських Островах.

У квітні спеціальна комісія Верховного суду, створена для розгляду по "панамській справі", не стала усувати прем'єра з посади, визнавши недостатність доказів його причетності до корупційних схем. Для збору додаткових доказів і була створена об'єднана слідча група, до якої увійшли високопоставлені чиновники Національного антикорупційного бюро, Федерального агентства розслідувань, Комісії з цінних паперів, Національного банку, Об'єднаного розвідувального управління та Служби військової розвідки штабу сухопутних військ.

Тепер матеріали, зібрані для Верховного суду об'єднаної слідчою групою по "панамській справі", протягом шести тижнів будуть спрямовані в антикорупційний суд. Він почне окремі провадження стосовно прем'єра, його дочки Марьям, синів Хассана і Хуссейна і колишнього зятя Мухаммада Сафдара, рішення по ним будуть оголошені протягом 30 днів.

Нагадаємо, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), який базується у Вашингтоні, оприлюднив у квітні 2016 роки витримки з 11,5 млн документів з даними про офшорні рахунки ряду чинних та колишніх світових лідерів.

Звіти, яким було дано назву "Панамські документи", засновані на витіку інформації з панамської компанії Mossack Fonseca, яка надає юридичну підтримку в реєстрації компаній в офшорних зонах. Як випливало з документів, до офшорних схем були причетні в тому числі деякі близькі родичі і довірені особи прем'єр-міністра Наваза Шаріфа.

Крім того, за даними Reuters, Верховний суд Пакистану відсторонив від посади також і главу Мінфіну країни Мухаммада Исхака Дара, який був фінансовим консультантом Шаріфа.

Міністр фінансів Мухаммад Ісхак Дар в якості особистого економічного консультанта прем'єра представив на розгляд Верховного суду документи, в яких сім'я Шаріфа спробувала пояснити, яким чином вона придбала великі статки, в тому числі престижну нерухомість в Лондоні.

Читайте також: Євродепутат від Литви запропонував надати Саакашвілі громадянство республіки